Nyheter

Vil stenge 
«Norges mest åpne fengsel»

Regjeringen vil legge ned skogsfengselet. Fengselsansatte og diakon frykter dette er første steg mot mindre menneskelig kriminalomsorg.

I statsbudsjettet for 2016 foreslår regjeringen å legge ned skogsfengslet Kleivgrend i Fyresdal, en avdeling under Arendal fengsel.

Her jobber de innsatte med hogging av tømmer. Det er ingen gjerder og hverdagen består av hardt arbeid og samtaler rundt bålet. Én gang i året arrangeres det pilegrimstur for innsatte som er på slutten av soningstiden. Fengslet er kjent som «Norges mest åpne fengsel».

Flytte?

Bård Hoksrud (Frp) kommenterte nedleggingsforslaget til NRK tidligere i uken med å si:

Man bør sone i ordentlige fengsler hvis man har gjort noe alvorlig. Kleivgrend fengsel i Fyresdal er et godt tilbud, men den type plasser har vi nok av. Vi trenger flere vanlige, tradisjonelle, ordentlige fengselsplasser, sier Frp-politikeren til NRK.

Fangene fra Fyresdal vil regjeringen flytte til de nye fengselsplassene som skal bygges i Evje kommune.

LES OGSÅ: Mener omsorgen blir like human

Bra for sinnet

Eilev Erikstein er prostidiakon i Vest-Telemark og har vært regelmessig i skogsfengselet i Fyresdal i 25 år. Det er han som også leder pilegrimsturen én gang i året. Diakonen reagerer kraftig på stortings­politikerens utspill og regjeringens linje.

– Frp legger opp til en mer lukket kriminalomsorg med mindre plass for å se fangene som mennesker og for å tenke på tilbakeføring til samfunnet. Det viser de tydelig med slike utspill, nedleggingsforslaget og Nederlandsavtalen. De vil vise handlekraft, men min diakonerfaring tilsier at ingen blir bedre av å sitte på lukket avdeling, sier Erikstein.

Leirskoleaktig

– Skal ikke fengsel være en straff?

– Jeg skjønner at folk automatisk tenker at fengsel skal være noe fælt. Dersom noen gjorde noe mot mine barn, ville jeg også ønske dem det verste. Men vi kan ikke la det styre kriminal­om­sorgen. Mange synes Fyresdal ser ut som en leirskole og tenker at fengsler ikke kan være slik. Som diakon tenker jeg derimot at det viktige er hvordan de innsatte utvikler seg til de skal slippes ut, sier Erikstein.

Han sier at han selv ser at å hogge ved, å måtte være en del av fellesskapet og ikke kunne trekke seg tilbake på cella, gjør noe med de innsatte.

– De blir bedre på mellommenneskelige relasjoner, fordi de som sitter her, har tett kontakt med både ansatte og andre innsatte. Min erfaring som diakon gjennom mange år, er nettopp at det er vennskap og vennlighet som kan forandre mennesker, sier Erikstein.

LES OGSÅ: Fange saksøker staten

Negativ utvikling

Rita Bråten­, leder Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund, sier at NFF er uenig i nedleggelsen av fengselsplasser som driver god straffegjennomføring.

– Disse alternative soningsplassene i små fengsler er viktig, spesielt på slutten av sonings­tiden, sier Bråten.

Hun mener konsekvensen kan bli at flere av de innsatte havner tilbake i kriminalitet og nye dommer etter endt soning.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Uheldig

– Vi er redd for at flere små enheter skal legges ned, ut i fra de signalene stats­råden og andre Frp-politikere sender. Det er svært uheldig og kan bli dyrt for samfunnet, fordi vi mener færre vil komme seg ut av sin kriminelle løpebane om de må sone lenger på lukkede eller svært store fengselsavdelinger, sier hun.

Hun er spesielt bekymret for hva som skjer i 2016, hvis det blir ledig kapasitet i Norge på grunn av Nederlandavtalen.

– Vi frykter at regjeringen vil bruke det som argument for å legge ned flere små, norske fengsler, sier hun

LES OGSÅ: Tvinges bort fra familien

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter