Nyheter

KrF krever likelønnspott

– En av de aller viktigste forutsetningene for reell likestilling i Norge, mener partiet.

Fredag i forrige uke la likestillingsminister Solveig Horne frem en likestillingsmelding.

«Horne uten tiltak for likelønn», var tittelen på en kommentar fra Vårt Lands samfunnsredaktør Berit Aalborg etter at meldingen var lagt frem.

Fredag ble skattelisten for 2014 gjort tilgjengelig på nett, og tall NRK har tatt ut viser at arbeidet for å lukke inntektsgapet mellom menn og kvinner har stått nærmest på stedet hvil de siste fire årene.

Vil ha likelønn

I 2014 var kvinner skattbare inntekt 66,8 prosent av mannens. Det får KrF til å ta til orde for en likelønnspott.

– Jeg mener at en strategi for effektiv oppfølging av retten til likelønn må inneholde likelønnspott. Det er riktig som regjeringen skriver i likestillingsmeldingen at hovedansvaret for lønnsdannelsen ligger hos arbeidslivets parter. Men lønnsforskjellene mellom kvinner og menn har nesten ikke endret seg siden år 2000. Nå må vi bruke politiske virkemidler, sier Olaug Bollestad, stortingsrepresentant og 2. nestleder i KrF.

LES OGSÅ: Horne uten tiltak for likelønn

Bollestad peker på at det først og fremst handler om rettferdighet.

– Hvorfor skal menn betales mer enn kvinner for akkurat samme type og mengde utført arbeid, spør Bollestad.

Jevnere permisjonsdeling

Partiet trekker også frem Hornes likestillingsmelding og at den i liten grad tok for seg temaet likelønn.

– Det er oppsiktsvekkende når vi vet at kvinner tjener systematisk mindre enn menn i sammenlignbare yrker, sier Bollestad.

LES OGSÅ: Skal kartleggje barnefattigdom

KrF mener at likere lønn mellom kjønnene også vil føre til at permisjonsdelingen blir jevnere og at familien samlet sett kan ta friere valg når det gjelder arbeidsdeling i og utenfor hjemmet.

– Hvis mannen og kvinner tjener like mye, eller kvinnen tjener mer enn mannen, vil nok mange også velge at far tar ut mer permisjon, far kan vurdere å være hjemme med barna, enten med kontantstøtte for ettåringen, ubetalt permisjon eller med deltidsstilling, sier Bollestad.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter