– I denne ekstraordinære situasjonen må vi bevilge mer enn én prosent av brutto nasjonalinntekt til bistand. Vi varsler at vi vil foreslå det i vårt alternative statsbudsjett. Jeg har stor tro på at det blir det endelige resultatet av forhandlingene med regjeringspartiene og Venstre, skriver KrFs utviklingspolitiske talsperson, Kjell Ingolf Ropstad, i en tekstmelding til Vårt Land.
LES OGSÅ: Les mer om flyktninger i Norge her
– Ikke absolutt
Dermed synes det duket for tøffe forhandlinger om flyktningregningen når regjeringen legger fram sitt budsjettillegg om saken om noen uker.
Høyre-statsminister Erna Solberg har bedt samarbeidspartiene droppe kjepphestene sine. Regjeringen har i sitt forslag til statsbudsjett for neste år tatt midler fra potten for langsiktig bistand, og flyttet dem til humanitær hjelp ved norske asylmottak og flyktningleirer i Midtøsten. KrF har reagert kraftig på dette, og på antydninger om ytterlige kutt i den langsiktige bistanden i det kommende budsjettillegget.
– Det er lett å se konfliktpotensialet der, bemerket en sentral KrF-kilde overfor Vårt Land tirsdag.
For å kunne betale for at de mange flyktningene som kommer tas godt i mot, er KrF villige til å gjøre tøffe prioriteringer i egne hjertesaker, understreker Ropstad i sin tekstmelding. Da Vårt Land snakket med Ropstad tidligere på torsdag, svarte han slik på spørsmål om det var et absolutt krav at bistanden ikke kuttes.
– Jeg tror ingen partier har absolutte krav i forhandlinger. Vi kjenner alle på utfordringene og ansvaret når flyktningstrømmen kommer så tett på også i Norge. Vi er klar over at det må få konsekvenser for statsbudsjettet, sier Ropstad.
Han sier at ikke bare er KrF, men alle partene i regjeringssamarbeidet nå bekymrer seg for om de må tåle kutt i sine hjertesaker.
LES OGSÅ: Solberg ber om flere fosterforeldre for asylbarn
Vil overoppfylle bistandsmål
Regjeringens budsjettforslag gir alt rekordmye i bistand, og oppfyller målet om å gi 1 prosent av brutto nasjonalinntekt (BNI), påpekte Børge Brende (H) i et intervju i torsdagsutgaven av Vårt Land.
I intervjuet tilbakeviser utenriksministeren KrFs kritikk av at regjeringen foreslår å flytte 4,8 milliarder fra langsiktig bistand til humanitær innsats i Midtøsten og i Norge.
Alt i fjor lå Norge på tredjeplass blant OECD/DAC-land i andel av BNI som går til bistand. Får KrF viljen sin om en enda større økning, kan Norge nærme seg nivået til Sverige (1,10) og Luxembourg (1,07).
[ LES ALT OM STATSBUDSJETTET HER ]
– Langt unna regjerings-exit
Ropstad sier at han ikke merker noen stor frustrasjon over KrFs krav fra samarbeidspartnerne.
– KrF har fått gjort mye positivt gjennom samarbeidsavtalen. Det ligger langt fra an til at vi forsvinner ut i 2017. Som sentrumsparti setter vi politisk gjennomslag først. Tiden fremover vil vise om vi får det. Årets budsjett er et mye bedre utgangspunkt enn fjorårets, sier KrF-politikeren.
Han synes det er langt fredeligere på Stortinget i år, enn rundt budsjettider i fjor.
– Kan det bli like vanskelig som i fjor?
– Det er vanskelig å spå. Men kuttes det i hjertesaker, vil det smerte uansett parti. Og det vil gjøre forhandlingene mer krevende. Alle må oppleve at de får noe igjen for samarbeidet.