Nyheter

– Umulig å stå alene i kirkevalget

Veteran mener gruppetilhørighet er nødvendig også i det norske Kirkemøtet, men advarer mot at de politiske partiene involverer seg.

– Jeg tror det kan være bra for Den norske kirke å få et antall grupperinger som arbeider mellom valgene, og som stiller lister ut fra en kirkelig og teologisk profil, sier Hans Olof Andrén.

Han er gruppeleder for POSK – «politisk obundna i Svenska kyrkan» og har fartstid i det svenske kirkemøtet siden 1983. I vårt naboland har politiske partier styrt Svenska kyrkan i nærmere 100 år.

– Umulig å stå alene

Andrén mener at det i det svenske Kirkemøtet i Svenska kyrkan er nokså umulig å stå alene uten gruppetilhørighet.

– Men unngå for alt i verden at de politiske partiene føler seg kallet til å delta i det spillet, sier Andrén.

LES MER: Frykter «svenske» tilstander på Kirkemøtet i Norge

– Vil splitte

Åpen folkekirke har til hensikt å bli en permanent organisasjon som stiller med egne lister i kirkevalget. Rolf Kjøde i nettverket Levende folkekirke er skeptisk.

– Vi er ikke begeistret, for vi mener slike grupper vil ha en splittende funksjon, sier han.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Ikke et personvalg

Marta Axner Imst har i ti år vært en del av Sosialdemokratenes gruppe i Kirkemøtet i Svenska kyrkan. I vår ble hun ansatt som menighetsprest i Sentrum og St. Hanshaugen i Oslo.

– Jeg er ikke politisk engasjert i Norge. Valgordningen i Sverige har en historisk bakgrunn, understreker hun.

LES MER: – Svensker er mer kristne enn de tror

– Jeg har ingen sterke meninger om hva som er den rette løsningen for Den norske kirke. Men at det ved årets kirkevalg i Norge var flere lister, tyder på at det er behov for å stemme på en annen måte enn ved rene personvalg. Man kan ikke forvente at mange er kjent med personene som står på listene. Å støtte valglister som profilerer seg på hvilken retning kirken burde gå i, vil nok være lettere for bredden av kirkemedlemmer, sier Marta Axner Ims.

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Mer fra: Nyheter