Nyheter

Tror Stordalens Sveits-utsagn gjør nordmenn mer positive til dødshjelp

Petter Stordalen forteller at kona Gunhild har nevnt Sveits som «det siste alternativet». Professor Lars Johan Materstvedt forventer mer oppmerksomhet om aktiv dødshjelp.

– Det er klart at det ligger i sakens natur, at når en så kjent person snakker om dette, vil temaet få større oppmerksomhet, sier Lars Johan Materstvedt, som er professor i filosofi ved Institutt for filosofi og religionsvitenskap ved NTNU. Han har særlig arbeidet med medisinsk-etiske problemstillinger ved livets slutt.

«Sveits er det siste alternativet»

Petter Stordalen lanserer i dag boka Jeg skal fortelle deg min hemmelighet. I kapittelet «Sveits», som er datert 20. mai i år, forteller han om samtaler han og kona har hatt mens kona har kjempet mot den livstruende bindevevssykdommen systemisk sklerose.

«Hun har bare nevnt Sveits noen ganger. Sveits er det siste alternativet. Sveits er endestasjonen», skriver hotellkongen.

Han understreker i boka at kona har beholdt roen og hele tiden sett framover, til tross for sykdommen.

«Men jeg vet at hun i det stille har begynt å forberede seg på det verste. Og jeg vet at hun ikke vil leve som en slave av sykdommen. Det er derfor hun har nevnt Sveits», skriver han.

– Spørsmålet er hva folk er positive til

Sveits har ingen egen lov om dødshjelp, men et hull i straffeloven gjør det mulig for pasienter, etter legeundersøkelse, å få utskrevet gift som de selv må ta. Legen er ikke med på handlingen. Dermed er det ikke eutanasi – aktiv dødshjelp – men assistert selvmord, ifølge Lars Johan Materstvedt.

– Vil det at Stordalen setter aktiv dødshjelp på dagsorden kunne endre folks oppfatning av temaet?

– Jeg tror at det kan gjøre folk mer positive. Spørsmålet er hva folk er positive til. De fleste har ikke noe særlig begrep om hva dette egentlig dreier seg om, sier professoren.

Kritisk til medias ordbruk

Han er kritisk til en del mediedekning og ordbruk rundt temaet.

– Man snakker for eksempel om å «avslutte sitt liv på en verdig måte». I Sveits begår man selvmord. Alt annet er forskjønning, mener Materstvedt.

Gunhild Stordalen besvarte ikke Vårt Lands henvendelse fredag ettermiddag.

VL anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter