Nyheter

– Hyller den arabiske våren

Overraskende, men ukontroversiell tildeling, sier leder av fredsforskningsinstituttet.

– Dette er en pris som hyller den arabiske våren der den arabiske våren lykkes, konstaterer direktør for fredsforskningsinstituttet PRIO, Kristian Berg Harpviken.

Han kaller Nobelkomiteens beslutning om å gi prisen til Kvartetten for nasjonal dialog i Tunisia overraskende, men ukontroversiell.

– Det er på mange måter en nokså trygg pris, for dristig eller grensesprengende er den ikke, sier Harpviken til NTB.

– Noe av det mest spennende med denne prisen er at den i stedet for å hylle en tryllekunstner som kommer utenfra for å skape fred, hyller en genuint lokalt basert dialog der folk har ordnet opp selv, sier Harpviken.

LES OGSÅ: Tunisisk dialogkvartett får Nobels fredspris

– Pris til den arabiske våren

Ved å tildele fredsprisen til den tunisiske dialogkvartetten forsøker Nobelkomiteen å påskynde og stimulere demokratiprosessen i Midtøsten, mener NUPI-direktør Ulf Sverdrup.

– Dette er en pris til den arabiske våren, eller det som er igjen av den. Det har vært en periode med stor ustabilitet i etterdønningene, men Tunisia er det landet som er minst rammet. Dette gir vel et slags håp, sier Sverdrup til NTB.

Han mener likevel at prisen kom noe overraskende.

– Det var nok ikke så mange som hadde tippet denne prisen på forhånd, sier han.

Sverdrup mener tildelingen holder seg fint innenfor rammene til Nobels testamente med en anerkjennelse av en reformprosess og arbeidet innen fredskonferanser.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Brilljant valg

Direktør Dan Smith i det svenske fredsforskningsinstituttet SIPRI sier prisen er et briljant valg.

– Tunisia er den eneste overlevende blomsten fra den arabiske våren som fortsatt blomstrer. Men blomsten er under press, og det er ennå ikke sikkert at den overlever, sier Smith til NTB umiddelbart etter at Nobelkomiteen kunngjorde at den tunisiske nasjonale dialogkvartetten tildeles årets nobelpris for fred.

Han sier at kvartetten derfor fortjener den internasjonale anerkjennelsen som prisen betyr.

– Vi har alle sett hvordan det er gått ellers med den arabiske våren. Kaos i Libya, undertrykkelse i Egypt og en brutal borgerkrig i Syria. Derfor er prisen en støtte til videre demokratisering i Tunisia, sier han.

Han understreker at prisen ikke bare er til støtte for demokratiseringen i Tunisia, men også er et signal til hele regionen.

LES OGSÅ: Ingen fra Australia har fått fredsprisen

Bestemt sent

Nobelkomiteens leder Kaci Kullmann Five sier hun er fornøyd med at ingen klarte å tippe riktig vinner av årets fredspris.

– Det er vi selvfølgelig alltid fornøyd med. Målet er ikke alltid å overraske, men vi ønsker å ha vinneren for oss selv til lederen står her, sa Five etter at hun hadde lest opp begrunnelsen for at Kvartetten for nasjonal dialog i Tunisia var tildelt årets Nobels fredspris.

Hun forteller videre at vinneren ble bestemt sent i prosessen.

– Vi har et fast opplegg hvor vi aldri konkluderer før i det siste møtet. Vi er pålagt å aldri låse vårt perspektiv, fastslo Five.

Hun sier dessuten at valget har vært vanskelig – som alltid.

– Det har vært like vanskelig som det alltid er etter at vi har sittet på første møte med en liste med 273 kandidater. Jeg tror de fleste vil se at det krever arbeid og diskusjon i en god og konstruktiv ånd og det har vi i denne komiteen, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter