Nyheter

Russland bomber i Syria til nyttår

Russlands luftangrep i Syria skal økes i intensitet og skal vare ut året.

Moskva kastet seg onsdag inn i borgerkrigen i Syria. Russlands luftangrep i Syria er det første russiske militærengasjementet utenfor den tidligere Sovjet­unionen siden okkupasjonen av Afghanistan i 1979. Da Russland tok Krim i fjor, forsynte de seg av den tidligere sovjetrepublikken Ukraina.

I romjula i 1979 rullet sovjetiske­ stridsvogner inn i Afghani­stan og snart hadde russerne 200.000 soldater i landet. Okkupasjonen varte i ti år.

Kommer som venner

36 år ­senere kommer russerne som militære venner til Syrias brutale­ diktator Bashar al-Assad. Helt siden­ borgerkrigen i Syria startet i 2011 har Russlands president Vladimir Putin holdt en vernende­ hånd over Assad, blant annet i FNs Sikkerhetsråd.

LES OGSÅ: Kutt i IS-lønn

Forsvarsdepartementet i Moskva opplyser at de har utplassert en bataljon marinesoldater til å vokte flybasen som det russiske flyvåpenet bruker i nærheten av havnebyen Latakia. Her har over 50 russiske krigsfly og helikoptre landet den siste tiden.

Varsler kraftigere angrep

Operasjonen i Syria vil vare i tre-fire måneder, sier lederen i den russiske utenrikskomiteen, Aleksej Pusjkov, til radiostasjonen Europe 1.

– Angrepene kommer til å øke i intensitet i løpet av den tiden, sier Pusjkov, og hevder at den USA-ledede koalisjonens et år lange bombing av IS er «uten ­resultater».

Onsdag bombet russerne opprørere som støttes av Vesten. I går meldte Syrian Observatory for Human Rights at kampfly som trolig var russiske, bombet den IS-kontrollerte landsbyen Qaryatain, 13 mil nordøst for ­Damaskus.

Behøver støtte

Syrias president Assad har trolig gitt Russland beskjed hvor han behøver støtte, mener kommandørkaptein Per Christian Gundersen ved Forsvarets høgskole.

– Han har nok gitt inntrykk av hvor han er svak og trenger støtte, sier Gundersen til NTB.

LES OGSÅ: Ber Russland om Syria-avklaring

De første russiske bombene ble sluppet onsdag og skal ha rammet Syrias tredje største by, Homs.

– Rundt byen blir regjeringsstyrkene utfordret av opprørerne.­ Homs er viktig fordi den ligger i en strategisk linje fra nord til sør. Å ha kontroll på den aksen er viktig for forsyninger og flytting av styrker. Den som kontrollerer området har også kontroll på smugling av våpen, ammunisjon og krigere fra Libanon, sier Gundersen.

Ikke invitert

Mens den USA-ledede koalisjonen bomber IS-mål i både Syria og Irak, vil ikke russerne utvide luftkrigen østover, til Irak. På en pressekonferanse i New York forklarte utenriksministeren Sergej Lavrov hvorfor:

– Vi er ikke invitert, vi er ikke blitt forespurt, og vi er høflige folk, som dere vet. Vi kommer ikke med mindre vi er invitert.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Men Iraks statsminister Haider­ al-Abadi har uttalt at han er skuffet over luftkrigen til koalisjonen i Irak, og at han ønsker russiske luftangrep velkommen, melder NTB. Koalisjonen har siden september i fjor utført flere tusen luftangrep mot IS i Syria og Irak.

To syn på Assad

USA og Russland er først og fremst uenige­ om hva som bør skje med 
Syrias president Bashar al-­Assad. Mens USA vil ha den syriske presidenten vekk, vil Russland samarbeide med den syriske regjeringen og dens militære styrker i kampen mot IS.

Syria-forsker Kai Kverme mener USA har forsvinnende små muligheter til både å fjerne Assad og oppfylle løftet om å knuse IS. For å få bukt med IS, må kampen være forankret i brede lag av den syriske befolkningen.

– Og for store deler av folket er kampen mot IS og kampen mot Assad samme sak, sier fors-
keren.

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhendeavdelinga i Vårt Land. Han har arbeidd i Vårt Land sidan 1992 og har tidlegare vore deskjournalist, vaktsjef, nyhendeleiar og samfunnsredaktør (nyhenderedaktør) i avisa. Han skriv særleg om asyl-, flyktning- og integreringspolitikk, oppvekst og utanriks – og konsekvensar av vedtak i regjeringa og Stortinget. Tips gjerne på: bjbj@vl.no

Mer fra: Nyheter