Nyheter

Taliban-angrep minner om IS-overtakelsen av Mosul

Eksperter ser flere likhetstrekk mellom Talibans inntog i byen Kunduz i Afghanistan denne uken og IS-offensiven mot den strategiske byen Mosul i Irak i fjor.

Da IS overtok Mosul viste opprørsgruppen for alvor at de hadde muskler til å stå imot den irakiske hæren.

– Dette er virkelig en skremmende parallell til Mosul. Det er nifst, sier Patrick Skinner, sjef for spesialprosjekt hos etterretningsselskapet The Soufan Group i New York.

Både Kunduz og Mosul var beskyttet av sikkerhetsstyrker som hadde vestlige land i ryggen. Til tross for at det var brukt milliarder av kroner på å trene opp og utruste styrkene, falt de raskt sammen i møte med plutselige angrep fra en mindre opprørskontingent.

LES OGSÅ: – Dette er terrortrusselen ingen snakker om

Vil slå tilbake

– Det har vært et tiår med bruk av enorme pengesummer og kunngjøringer om at militæret blir stadig bedre. Taliban skulle ikke være i stand til å ta over Kunduz, og da Mosul falt skulle ikke IS være i stand til å ta over den, sier Skinner.

Tirsdag satte afghanske styrker støttet av amerikanske fly i gang en motoffensiv mot Taliban i forsøk på å ta tilbake Kunduz, men det har foreløpig vist seg vanskelig.

Irakiske sikkerhetsstyrker ga også forsikringer om at de raskt skulle ta tilbake Mosul da byen falt til IS i fjor, men byen er fortsatt kontrollert av opprørsgruppen.

LES OGSÅ: Taliban deltok på forhandlingssamtaler i Norge

Korrupsjon

Steven Biddle, som er militærekspert og professor på George Washington University i USA, sier at en viktig likhet mellom Kunduz og Mosul er at sikkerhetsstyrkene i begge tilfeller slet med korrupte medlemmer.

– Militær effektivitet er langt mer enn å bare ha de rette våpnene og gå gjennom en rekke treningskurs. Når kommandokjeden er politisert eller korrupt, er det veldig vanskelig å skape motivasjon for å kjempe, sier han.

Kunduz falt etter voldsom offensiv fra Taliban mandag. Det er første gang siden invasjonen i 2001 at Taliban har tatt kontroll over en større by.

Ifølge den pakistanske forfatteren og journalisten Ahmed Rashid, som er ekspert på Taliban, var det mellom 5.000 og 7.000 afghanske soldater i Kunduz, men de tapte mot en mye Taliban-styrke som kanskje ikke hadde mer enn 1.000 soldater.

– Det fantes ingen strategi, ingen mulighet til å forsvare byen, sier han og skylder på manglende politisk lederskap.

LES OGSÅ: Mange drept og såret i bombeangrep mot kirker i Pakistan

Vil innføre Sharia

Analytikere har spekulert på om opprørerne ville forlate Kunduz så snart den symbolske seieren var innkassert, men en video Taliban har lagt ut på Facebook antyder at de har til hensikt å holde på byen.

I en videoen kunngjør Taliban-medlemmene at de skal innføre sharialov i byen.

Det ti minutter lange videoklippet viser et bilde av byens hovedgate der soldater fra Taliban feirer og vifter med hvite flagg mens innbyggerne ser på dem med kuede blikk.

Byen Kunduz har om lag 300.000 innbyggere og er hovedstad i provinsen med samme navn. Den er en viktig strategisk by, blant annet fordi mye av narkotikatrafikken går gjennom byen.

©NTB

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter