Nyheter

Frykter misjonsforbud

Nytt grunnlovsforslag i Nepal kan true kristnes religionsfrihet.

Nepal forsøker å stable seg på beina etter katastrofejordskjelvet i april, som drepte mer enn 9.000 mennesker og etterlot seg hundretusenvis av mennesker hjemløse. Et av de viktigste stegene er å få på plass en grunnlov i landet.

Etter snart ti års arbeid er det håp om at prosessen kan komme i havn om kort tid, men flere formuleringer kan gjøre livet vanskeligere for både kristne, muslimer og budhister som er minoriteter i det hindudominerte landet

«Formuleringer i det nye forslaget gir ikke rom for verken å velge eller endre sin egen tro. Religionsfrihet blir ikke ansett som positivt», sier Mervyn Thomas, generalsekreær i Christian Solidarity Worldwide (CSW), ifølge Christian Today.

Religionsfriheten trues

Et av grunnlovsforslagene som ligger på bordet ønsker å forby all evangelisering. «Ingen skal forsøke å endre eller konvertere noen fra en religion til en annen eller forstyrre/true andres religion. Slike handlinger skal anses som straffbare», heter det i lovforslaget.

– Målet å sette en stopper for all evangelisering, sier Martin Dore, stedlig representant i Nepal for CSW.

LES OGSÅ: Muslimer strømmer til tysk kirke for å konvertere

Nettstedet World Watch Monitor rapporterer at kristne frykter for at anti-konverteringsloven blir innlemmet i grunnloven, noe som vil true religionsfriheten i landet.

Uheldige historier

– Vi håper og tror at dette ikke kommer inn i selve grunnloven, men det skaper lokal uro flere steder, sier Heidi Westborg Steel, generalsekretær i HimalPartner.

De har fått inn meldinger om trusler mot kirker i landet den siste tiden.

– Minoritetene lever side om side med majoritetsreligionen, men til vanlig har det fungert greit de siste årene.

LES OGSÅ: Trues fordi han har konvertert

Nepal har mange ulike kristne grupperinger og en del har måttet tåle kritikk etter jordskjelvkatastrofen.

– Det har vært en del historier om noen kristne grupper som prioriterer sine egne fremfor andre i hjelpearbeidet. Men det skal sies at det gjør også politiske partier.

Konvertering forbudt

I en kronikk i VG har Torkel Brekke, professor i religionshistorie, og Abid Q. Raja, leder av Stortingets religionsfrihetsgruppe, uttrykt bekymring overfor det som nå er i ferd med å skje i Nepal.

«Blant annet vil den nye grunnloven gjøre det straffbart å forsøke å konvertere andre mennesker fra en religion til en annen. Et forbud mot å misjonere og konvertere strider selvsagt mot grunnleggende menneskerettigheter», skriver forfatterne.

Fram til 1990 var hinduisme eneste tillatte religion i Nepal. Konvertering var strengt forbudt.

– Da vi begynt å arbeide der i 1950 var klausulen at det ikke skulle forekomme konvertering. Da vi spurte om konsekvensene, var svaret at det var verst for dem som konverterte. De ble fengslet, sier Steel.

Mange drept

I 1996 gikk Maoistpartiet til væpnet opprør og startet en ti år lang konflikt. En folkelig demokratibevegelse våren 2006 førte til at kongen abdiserte. Nepal ble erklært sekulær republikk, noe som betød slutten på over 240 år med hinduistisk monarki. I 2008 ble det gjennomført valg til en grunnlovgivende forsamling med oppgave å skaffe landet en ny grunnlov, som har blitt utsatt gang på gang.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Nepal er hjem til mer enn hundre etniske grupperinger og det er stor uenighet om hvor de ulike grensene skal gå. Det har vært en rekke demonstrasjoner og opptøyer i protest mot grunnlovsforslagets oppdeling av landet. Siden 10. august har 34 mennesker blitt drept i demonstrasjoner, ifølge NY Times.

– Nepalske politikerne vet at landet ikke kan gå tilbake til å bli en hindustat. Den største katastrofen ville vært dersom de igjen ikke klarer å få en ny grunnlov i havn, sier Steel.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter