Nyheter

Over 700 trampet i hjel under pilegrimsferd

Minister gir udisiplinerte pilegrimer skylden.

Bilde 1 av 3

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Dødstallet etter pilegrimstragedien utenfor Mekka har steget til 717, opplyser saudiarabiske myndigheter. Minst 805 er skadd. Norske myndigheter jobber med å finne ut om nordmenn er blant de skadde eller døde.

Tragedien skjedde torsdag formiddag i byen Mina, rundt 5 kilometer øst for muslimenes hellige by Mekka, der titusenvis av pilegrimer trengte seg sammen under et ritual hvor det kastes småstein på søyler som symboliserer djevelen.

Det oppsto panikk i trengselen, og i folkehavet ble hundrevis av mennesker trampet i hjel. Så langt er 717 bekreftet døde mens 805 er skadd.

Det ble først meldt om over 100 døde. Siden har tallet steget dramatisk.

Myndighetene har sendt 4.000 redningsarbeidere og flere hundre ambulanser og andre kjøretøy til Mina for å hjelpe til, melder CNN.

LES KOMMENTAREN: Tar feil om at Muhammed ville jage ut jøder

– Udisiplinerte pilegrimer har skylden

Tragedien utenfor Mekka hadde ikke skjedd dersom pilegrimene hadde fulgt instrukser fra myndighetene, sier Saudi-Arabias helseminister.

Mange pilegrimer går uten å følge tidstabellene myndighetene har laget, sier helseminister Khaled al-Falih ifølge TV-kanalen El-Ekhbariya.

– Denne type hendelse ville ikke skjedd dersom pilegrimene hadde fulgt instruksjonene, sier han.

LES MER: Pilegrimer døyr av selfi-fotografering

To millioner

Om lag 325 nordmenn er på pilegrimsferden til Mekka og Medina i år, ifølge NRK. Den norske ambassaden i Riyadh jobber med å finne ut om nordmenn er blant de rammede, ifølge Utenriksdepartementet.

– Det er for tidlig å slå fast om nordmenn har vært involvert eller ikke. Ambassaden i Riyadh jobber med å skaffe oversikt, sier pressevakt Veslemøy Salvesen til NTB torsdag ettermiddag.

Pilegrimsvandringen er en av verdens største religiøse samlinger og startet tirsdag. To millioner muslimer fra hele verden samles da ved Jabal Rahma, Barmhjertighetens fjell, øst for Mekka i Saudi-Arabia.

For å kunne ta imot flere hadde saudiarabiske myndigheter i år satt i gang omfattende utbygging av Stormoskeen, som omkranser den hellige Kaba-steinen i Mekka.

For nesten to uker siden mistet 107 mennesker livet og over 180 ble skadd da en massiv kran veltet og knuste deler av taket på moskeen.

Flere tragedier

Torsdag er den tredje dagen av hajj. Samme dag er også id al-adha. Den har tidligere vært den farligste dagen av hajj ettersom et stort antall pilegrimer samtidig forsøker å utføre ritualet på ett enkelt sted.

Hajj er en av islams fem søyler, som enhver troende muslim må gjennomføre en gang i livet dersom de er i stand til det. De øvrige søylene er trosbekjennelse, bønn, faste og veldedighet.

Tidligere hajj-feiringer har vært rammet av tragedier, der hundrevis av mennesker er blitt trampet i hjel som følge av de store folkemengdene.

NTB Nyheter

NTB nyheter

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter