Nyheter

Hvorfor slutter folk å tro på Gud?

Redaktør Asle Finnseth i Magasinet Strek snakker med forfatter Magnus Malm.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

«Hvorfor slutter folk å tro på Gud», spør redaktør Asle Finnseth.

Hør podkasten lenger ned i artikkelen

Mannen som skal svare på spørsmålet er forfatter Magnus Malm, som har skrevet boken «Som om Gud ikke finnes. Hva skjer når livet sekulariseres?», utgitt av Vårt Land Forlag.

«Sekularisering er et mysterium. Like umulig som det er å forklare hvordan det går til når et menneske kommer til tro, like umulig er det å utrede alle de komplekse faktorene som får en person til å vende seg bort fra Gud. Likevel er det viktig å, så langt det er mulig, å prøve å forstå hvorfor folk forlater kirken og Gud. Ellers øser kirken vann med sil», skriver han.

Les også: Derfor begynte de å tro

Et av poengene til Malm, er at det er kirken selv, ikke samfunnet, som er noe av årsaken til sekulariseringen.

«Tenk om det er kirkene som begynner med å tømme troen for innhold og undergrave troens konsekvenser på det ene området av livet etter det andre, til den kristne troen er helt og holdent privatisert, både når det gjelder selve læren og hvordan den praktiseres?», skriver Malm i boken sin.

Hør podkasten her:

Syv teser om sekularisering

I boken sin «Som om Gud ikke finnes», lister Magnus Malm opp syv teser om sekularisering. Det er disse som er utgangspunkt for boken, og også tema for kveldens samtale:

1. Sekularisering er å begynne å leve som om Gud ikke finnes

Det kan innebære at jeg slutter å tro på Gud, men det kan også foregå mens jeg fremdeles beholder troen på Guds eksistens.

2. Det er ikke verden som sekulariserer kirken, det er kirken som sekulariserer verden.

Ved å trekke evangeliet tilbake til den private sfæren lar kirken stadig flere områder av livet ligge åpne for sekularisering. Verden kan bare sekularisere en kirke som allerede har sekularisert verden.

Les også: Derfor sluttet de å tro

3. Sekularisering er ikke et moderne fenomen, ukjent for Bibelens mennesker.

Ettersom det først og fremst handler om å leve som om Gud ikke finnes, inneholder Bibelen like ærlige og realistiske skildringer av dette fenomenet som av mennesker som vender seg til Gud.

4. Sekularisering skjer i det store og hele gradvis og uten tydelige markeringer.

Det foregår sjelden ved bevisste avgjørelser og oppdages derfor først i etterkant, når forandringen allerede har funnet sted. Mange tar skade av alle disse umerkelige posisjonsforflytningene.

5. Sekularisering er et skråplan

Det krever alltid større besluttsomhet og kraft å motvirke sekulariseringen enn å samarbeide med den. Gjør vi ingenting, triller det i utforbakke av seg selv.

6. Hvis en person forlater Gud, har hun en grunn til å gjøre det, og kirken skylder å respektere og lytte til henne.

Forakt eller fordømmelse forsterker bare sekulariseringen og stenger for en dialog som er livsviktig, for begge parter.

7. Sekularisering er et mysterium

Det er like umulig å utrede alle de komplekse faktorene som får en person til å vende seg bort fra Gud, som det er å forklare hvordan det går til når et menneske kommer til tro.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter