Nyheter

Advarer mot salafistmisjon

Når flyktningene kommer til Tyskland, står bokstavtro muslimer klare på stasjonen­. Tyske sikkerhetsmyndigheter mener salafistene misbruker hjelpebehovet.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Tyske sikkerhetsmyndigheter advarer nå mot salafister som oppsøker flyktninger på jernbanestasjoner­ og i herbergene.

– Vi prøver bare å hjelpe, svarer den konservative muslimske predikanten Pierre Vogel, og mener flyktningenes åndelige behov blir oversett.

SE VÅRT OVERSIKTKART: Her kan du hjelpe

– Utnytter

Salafister er en nyfundamentalistisk og svært omstridt retning innen islam. De avviser vestlige demokratier, og tar til orde for at samfunnet bare kan bygges på en helt bestemt islamsk rettsordning.

Den tyske sikkerhetstjenesten har lenge advart mot bevegelsen, og har ment at det går en flytende overgang fra politisk salafisme til jihadisme og terrorisme. Nå advarer de på ny mot bevegelsen.

Det skjer etter at salafister har oppsøkt flyktninger, både på jernbanestasjonen i München og i tyske flyktningmottak.

– Salafistene utnytter og misbruker hjelpebehovet, sier en talsmann for de bayerske sikkerhetstjenestene, ifølge avisen Zeit.

LES MER: Muslimer strømmer til tysk kirke for å konvertere

Tipsliste

En kjent salafistpredikant i Nordrhein-Westfalen, Pierre Vogel, oppfordret nylig salafister­ til å oppsøke flyktninger. Den tidligere proffbokseren konverterte i 2001 til islam, kaller­ seg i dag Abu Hamza, og er blitt en betydelig predikant.

På sin Facebook-profil postet han en liste med tips (se faktaboks) til hvordan tilhengerne skal møte flyktningene. Blant annet oppfordret han dem til å gå i små grupper til alle flyktningmottak i nærmiljøet.

Rådet har blitt fulgt, ifølge delstatens sikkerhetstjeneste, som uttaler at de kjenner til tilfeller av at salafister «under dekke av å gi hjelp, har forsøkt å ta kontakt med flyktninger».

Åndelige behov

Predikanten selv reagerer kraftig på hvordan sikkerhetsmyndighetene fremstiller dem.

– Dette er nonsense. Vi forsøker­ å hjelpe flyktninger, skriver Vogel på sin facebookside.

Han mener salafistenes oppdrag handler om å dekke det åndelige­ behovet til flyktningene:

– Materielle behov blir stort sett dekket. Der er Tyskland forbilledlig. Men hvis vi spør hva mennesket lever av, handler det også om bønn og slikt.

Kritikk

Blant flyktningene som i dag ankommer fra Syria, er det både muslimer, kristne, yezidier og andre. Flertallet er likevel muslimer.

Og mens myndighetene advarer mot salafistene, har derimot de store muslimske organisasjonene i Tyskland møtt kritikk for å være bakpå i møte med flyktningene.

Ali Ertan Toprak, leder for det kurdiske samfunnet i Tyskland, uttalte tidligere i sommer at det var tankevekkende at de muslimske­ institusjonene i Tyskland ikke viste mer interesse og engasjement for flyktningene:

– De muslimske organisasjonene og moskeene i hver eneste­ diskusjon krever solidaritet og åpenhet fra andre i enhver­ diskusjon­. Men de dukker unna i møte med flyktningene, og overlater­ dem til etniske 
tyskere­.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Absurd

Fire millioner muslimer­ bor i Tyskland. Kun 6.400 er salafister, ifølge sikkerhetsmyndighetene. Islamvitere­ sier til ukeavisen Spiegel at flyktningestrømmen­ fra Syria vil forandre islams ansikt i landet. De syriske muslimene kommer fra mange ulike retninger.

Selv om salafistenes rekrutteringsgrunnlag stort sett har vært muslimer som har bodd lenge i Tyskland og er negative til den eksisterende samfunnsordningen, mener islamviter Torsten Schneider at de vil kunne nå ut blant de nyankomne:

– Det virker jo absurd. Men også de som har flyktet fra IS, kan føle seg tiltrukket av salafisme­, som nettopp tilbyr tilhørighet og orientering.

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter