Nyheter

UDI: Nok ting nå, gi av tiden din!

Primærbehovene ved asylmottakene er dekket. Nå er det viktig at folk gir av tiden sin, mener UDI. Røde Kors har fått 2.500 nye frivillige på åtte dager.

Meldingen kommer fra assisterende direktør i UDI, Birgitte Lange.

– Mottakene rapporterer om at det nå er veldig viktig at folk engasjerer seg og gir av sin tid. Det er fantastisk at folk vil gi klær og leker til asylsøkerne, men nå er de viktigste behovene dekket, sier Lange til Vårt Land.

Hun oppfordrer folk til å ta kontakt med sin lokale frivillige organisasjon, eller direkte med sitt lokale asylmottak.

– Vi vet at mange på asylmottakene er ensomme og har en tung historie å bære på. All mellommenneskelig kontakt veldig velkommen for disse menneskene som er i en veldig usikker situasjon, sier Lange.

Har du inntrykk av at viljen er der?

Absolutt. Vi opplever enorm pågang i alle kanaler. Engasjementet viser seg på en rekke måter.

LES OGSÅ: Her hjelper du

Tilfluktshjem.no

Én av måtene er gjennom nettstedet tilfluktshjem.no, som Vårt Land lanserte sent mandag kveld i samarbeid med kommunion.no og stiftelsen bidra.no. Der kan du registrere at du kan gi husrom til en flyktning. Kanskje har du et ledig rom, et anneks eller en sokkelleilighet som kan brukes om behovet skal oppstå. Du kan lese mer om prosjektet her.

Klokken elleve onsdag hadde over 730 personer registrert mer enn 1.900 senger.

LES OGSÅ: Her finner du hele Vårt Lands flyktningdekning

Dette sier organisasjonene

Vårt Land har kartlagt hva de store organisasjonene som arbeider med flyktninger i Norge mener om UDI-direktørens utspill og hvordan folks engasjement kommer til uttrykk.

– Vi har det samme inntrykket som UDI. Det akutte behovet for klær og sånne ting er i ferd med å mettes. Da er det kjempebra om folk engasjerer seg på andre måter, sier kommunikasjonsdirektør Øistein Mjærum.

Og mange gir alt av tiden sin. Røde kors oppgir følgende tall:

• 2.500 nye frivillige siden 31. august. 200 nye frivillige var på informasjonsmøte i Oslo tirsdag.

• 13 millioner kroner samlet inn til flyktninger siden 24. august.

– Det er veldig mange som har meldt seg som frivillige. Vi er helt overveldet, og det trengs enda flere. Jeg aldri sett så mange på et informasjonsmøte, som gårsdagens i Oslo, sier Mjærum.

Det tar gjerne litt tid fra du melder deg som frivillig til du har fått den nødvendige kursingen og kan gå i gang. Samtidig sikrer det at alle som melder seg blir langsiktige frivillige, som kommer inn i Røde Kors-systemet og får god trening.

Utålmodige hjelpere oppfordrer Mjærum til å stikke innom Røde Kors sine lokaler og få en bøsse.

– Mange vil gjøre noe med én gang. Derfor arrangerer vi en nasjonal bøssedag på lørdag.

LES OGSÅ: Får Frp med på å bygge flyktningrom

Enige med UDI

Kommunikasjonsrådgiver Julie Offerdal hos Norsk Folkehjelp sier følgende:

– Vi har sagt noennunne det samme som Lange. Det er et fantastisk engasjement fra folks om ønsker å donere ting, men tilbakemeldingen fra mottakene våre er at de nå ikke trenger mer klær og ting på en stund. Mottakene våre vil gjerne ha kontakt med folks om kan gi av tiden sin. Det varierer riktignok litt mellom mottakene, så ta kontakt med ditt lokale mottak og spør hva de har bruk for før du eventuelt donerer.

Ifølge Offerdal har Norsk folkehjelp samlet inn 1.3 millioner i forbindelse med flyktningkrisen.

– Sidan 31. august har over 200 tatt kontaktet hovedkontorets frivillighetskoordinator per e-post. Halvparten av dem vil gi av tiden sin, sier hun.

Mange tar direkte kontakt med organisasjonens åtte asylmottak. På én uke har 300 tatt kontakt med Torshov transittmottak i Oslo, forteller Offerdal, som kaller det overveldende.

– Vi vil gjerne at folk engasjerer seg langsiktig. Lokallagene våre har forskjellige integreringstiltak. Noen arrangerer språkkafeer, andre aktiviteter for barn elelr turer i lokalmiljøet. Vi ønsker oss den typen lokalt engasjement og kontakt over tid, sier hun.

En del reiser nå nedover til for eksempel Lesvos for å gi ting og for å hjelpe flyktningene. Det er unektelig veldig fint gjort, men er det god bruk av ressurser?

– Folk må få bruke engasjementet som de vil. Når folk spør om vi kan sende klærne deres nedover, ber vi dem gi penger i stedet. Da går pengene til nødhjelp som kjøpes lokalt og deles ut av våre partnerorganisasjoner ut fra en vurdering av hva folk på bakken har mest bruk for.

LES OGSÅ: Ga 250.000 i flyktningkollekt

Markant økning

Ifølge Annicken Lundgård, leder for frivillighet i Redd Barna region øst, er det vanskelig å kartlegge tallet på frivllige, for henvendelsene kommer i så mange kanaler – telefon, facebook, e-post.

– I løpet av den siste uken har vi kanskje fått 500 e-poster på landsbasis fra folk som ønsker å være frivillige. I Trondheim sa de at tallet hadde økt med 99 prosent.

Lundgård sier seg likevel enig i UDI-Langes utspill om å gi tid fremfor ting.

– Samtidig har vi fått inn flere frivillige enn vi klarer å bruke til aktiviteter på mottakene, sier hun.

For mottakene har ikke alltid kapasitet til å ha aktiviteter hele tiden, påpeker regionslederen.

– Vi har merket en markant økning i henvendelser fra folk som vil være frivillige. Bare den siste uken har vi fått 300 e-poster om dette. Vi setter opp ekstra infomøter. Alle er fulle. Vi setter en grense på 70 personer for disse møtene, for å passe på at vi har arbeid til dem i etterkant. Jeg vet at alle de store organisasjonene driver med slike infomøter.

Gjelder det hele landet?

– Asylsøkerne kommer først til Oslo, så trykket er størst her. Også de andre av våre fem regionkontorer merker en økning i antall henvendelser, men ikke like stor som i Oslo. Etter hvert som asylsøkerne bosettes rundt om i landet, vil nok pågangen øke der òg.

Redd Barna jobber nå med å utvide programmet «God nabo» til flere byer enn Oslo og Bergen.

– I dag startes det opp et smarbeid i Kristiansand. I Oslo er vi i dialog med flere bydeler. Vi kommer til å rekruttere flere frivillige til det.

Ettersom både kvoteflyktninger og dem med innvilget asyl bosettes, vil det bli behov for flere og andre tilbud – spesielt for barna, påpeker Lundgård.

– Det er derfor vi har «En god nabo»-prorgammet, som retter seg mot barnefamilier. Introduksjonsprogrammet til myndighetene omfatter de voksne i en familie, men ikke barna deres, altså de under 18. De har ikke et tilbud når de kommer ut i en kommune og vi ser at de faller litt utenfor. Når de ikke får informasjon og foreldrene ikke klarer å finne informasjon, hjelper to gode naboer til med å vise dem aktivtietene de kan være med på, sier hun.

Redd Barna har samlet inn 8.5 millioner i forbindelse med flyktningkrisen. På tirsdag var 111 såkalte «min innsamling» igangsatt av privatpersoner.

LES OGSÅ: Oslo-moské tar imot syriske flyktninger

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter