– Dette er et veldig bra initiativ. Jeg tror det kan bidra til å sette sterkere søkelys på hvor ekstrem situasjonen er, og det kan få flere land til å følge etter. Både den franske regjeringen og Sveits har vist interesse. Også i Tyskland pågår en debatt om hvordan disse forfulgte gruppene skal beskyttes bedre, sier Fykse Tveit.
Har oversikt
Kirkenes verdensråd skal i samarbeid med Kirkens Nødhjelp stå for kartleggingen. Begge har nær kontakt med en rekke kirker og andre religiøse institusjoner i Midtøsten, og har allerede brukbar oversikt over problemene.
LES OGSÅ: Frykter et Midtøsten tømt for kristne
Fykse Tveit sier at bevilgningen fra den norske regjeringen muliggjør en grundigere analyse for å finne ut hvilke langsiktige tiltak som er mest effektive for at disse minoritetene skal være livskraftige i Midtøsten.
– I Irak haster det med å sikre at den sterkt reduserte kristne minoriteten skal få være en del av samfunnet. I dag har de stort sett bare tilhold i Bagdad-området og i kurdiske områder i Nord-Irak. Her trengs både humanitær og politisk innsats for å sikre at de kan bli boende og vende tilbake til områder de er drevet ut av, sier Fykse Tveit.
Iraks ansvar
Selv om Den islamske staten (IS) og andre opprørsgrupper er aktive og har kontroll over deler av Irak, mener Fykse Tveit at det allerede nå er mulig både for myndighetene og andre å trå sterkere til for å skape tryggere områder både for kristne og andre utsatte minoriteter.
– I Syria har kirken hatt en sterk og relativt sterk plass, og har det delvis fortsatt, men mye av framtidsmulighetene avhenger av å få en slutt på krigen. De kristne var tidligere sikret av Assad-regimets nærvær, men har som alle andre vært utsatt for krigens herjinger. Mange kristne har allerede dratt, men syriske kirkeledere jeg har snakket med gir uttrykk for at presset og frykten nå øker, og at mange flere kommer til å dra, sier Fykse Tveit.
LES OGSÅ: Tilhøyrer verdas eldste kristne folk
Fredsdialog
Kirkenes Verdensråd har helt siden krisen startet for snart fem år siden prøvd å bidra til dialog mellom ulike muslimske representanter og kristne, i håp om å stå sammen om en politisk fredsprosess der kirkene deltar, slik at de ikke bare er prisgitt Assad-regimets beskyttelse.
– IS og andre ekstreme grupper utgjør åpenbart en stor fare både for kristne og andre minoriteter, slik de angriper, tar til fange og kidnapper. Men med i bildet hører det at Assad-regimet er ansvarlige for massive overgrep og de langt fleste drepte, der den muslimske befolkningen i antall utgjør klart flest ofre, påpeker generalsekretær Olav Fykse Tveit i Kirkenes Verdensråd.