Nyheter

Maner til 
omkamp

Tidligere Venstre-topp Olaf Thommessen går hardt ut mot politisk taushet om flyktninger. Tusener mobiliseres nå ­
til omkamp.

Kun få dager før valgdagen mobiliserer den tidligere nestlederen til en stortingsmarkering som kan få betydning i ­kommunevalget.

Etter en vår med politisk flyktningstrid, har det folkelige engasjementet eksplodert tett opp mot valgdagen.

LES OGSÅ: Leder et evig Høyre-rike

Eks-nestlederen mener stortingspolitikere – spesielt i Venstre og KrF – har vært for dårlige til å følge opp motstanden politisk:

– Det politiske Norge har vært altfor tause i dette spørsmålet. Jeg mener de bør gjøre som Per Sandberg har bedt om: ta omkamp om flyktningforliket på Stortinget.

Stor oppslutning

Den ­tidligere toppolitikeren er fortsatt Venstre-medlem, men ikke politisk aktiv. Det var tilbakemeldingene etter en VG-kronikk som gjorde at han opprettet ­Facebook-gruppen «Omkamp på Stortinget – Folk for Syria».

LES KOMMENTAREN: Stengt i lykkeland

På en drøy uke har gruppen vokst til 9.000 likes. Organisasjoner som Fredsrådet og Nansen-initiativet har stilt seg bak.

Mens Frp-topp Sandberg ­ønsker færre syrere, går disse motsatt vei:

– Det er helt åpenbart en stor bevegelse i folkedypet nå om å ta imot flere flyktninger. Folk vil bidra til en dugnad for å få det til. Jeg tar til orde for å lytte til folket.

Venstre og KrF

Thommessens oppfordring går spesielt til gamle partifeller – og deres politiske venner i KrF.

– Venstre og KrF er nøkkelpartiene på tinget. Både generelt, og i denne sammenhengen, begrunner Thommessen.

Målet er at han og medspillerne­ kan sanke Facebook-tomler som kan fungere som underskrifter. De skal leveres til KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande.

LES OGSÅ: KrF-politikar omkom i fallulukke

Lørdag arrangerer initiativet også markering for omkamp. I går formiddag hadde allerede nesten 3.000 meldt sin ankomst.

I går gledet han seg over at Venstre hadde kommet på banen, etter Venstre-leder Trine Skei Grandes brev til statsminister Erna Solberg. Her ba hun regjeringen gjøre mer for å ta imot flere flyktninger, og innkalle til et ekstraordinært hastemøte i Stortinget.

Hun fikk raskt svar. I går ettermiddag varslet Solberg at ekstra bevilgninger for å møte krisen presenteres 18. september.

Mottak er viktigere

Venstres Ola Elvestuen, som var med på å forhandle flyktningforliket, sier Thommessens ønske om reforhandling ikke er det mest aktuelle tiltaket nå:

– Flyktningforliket slår fast antallet kvoteflyktninger Norge skal ta fra FN, som vi henter inn fra nærområdene. Men nå har vi en akutt situasjon der flyktninger kommer direkte til Europa. Det vi må prioritere nå er å øke innsatsen for dem, med verdig mottakelse og ressurser for å håndtere det. Reforhandling av kvoteflyktninger får komme ­senere, sier Elvestuen.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter