Nyheter

Ingen vits – komiker leder Guatemala-valg

Korrupsjonshjemsøkt Guatemala må ut i ny valgrunde.

Opptakten til presidentvalget i Guatemala var en korrupsjonsskandale som gikk helt til topps: Fredag ble utgående president, mannen som ble valgt til statssjef i 2011, Otto Pérez Molina, varetektsfengslet. Den tidligere generalen er mistenkt for å være lederen for et massivt og velorganisert korrupsjonsopplegg i Guatemalas tollvesen.

Komiker leder

Søndag var det valg på ny president og ny nasjonalforsamling, men ingen av kandidatene fikk over 50 prosents oppslutning. Derfor blir det en ny valgomgang 25. oktober.

LES OGSÅ: Plagiatør kan bli Guatemalas president

Opptellingene viser at komikeren og sentrumspolitikeren Jimmy Morales ligger best an i presidentvalget i Guatemala. En av fire velgere har valgt Morales. hakk i hæl kommer den konservative businessmannen Manuel Baldizón, som lenge ledet på meningsmålingene før valget.

Mange lovnader

Både Morales og Baldizon lover velgerne, som lever i et land hjemsøkt av korrupsjon, vold, drap, en bedre morgendag:

– Guatemala ønsker endring og vil ikke bli styrt av mennesker med en mørk fortid, sa Morales da han avla stemme søndag, melder BBC.

– Guatemala vil leve i fred, sa Baldizon da han stemte samme dag.

Stemte blankt

Før valget søndag ble det klart at mange ville stemme blankt. Guatemalanere ville fortelle kandidatene at de ikke stolte på noen av dem.

Følg oss på Facebook og Twitter!

En av dem er Josefa Hernandez:

– Jeg stemte blankt i protest fordi alle kandidatene er dårlige, de er alle like i og med at de har ranet oss, sier hun til nyhetsbyrået Reuters, og legger til:

– Dersom ingen stemmer på dem, innser de kanskje at vi ikke orker mer.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter