Nyheter

Grønne småpartier rykker innpå

Nå gjør både Venstre, MDG og SV byks frem på målingene. De mener selv de har truffet en nerve.

Bilde 1 av 2

Knappe to uker før valget viser Vårt Lands partibarometer en klar tendens: De tre største partiene – Høyre, Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet – rykker ned. Partier som profilerer seg på grønn politikk – Venstre, MDG og SV – spiser mer av velgerkaken.

LES OGSÅ: Grande tar offentlig standpunkt i kirkevalget

Om det var stortingsvalg i morgen, hadde Venstre, MDG og SV til sammen kapret ti nye stortingsmandater. Blant de tre er det Venstre som rykker mest frem i Vårt Lands måling.

«Grønn miljøoppvåkning»

Det gleder Venstres leder. Men Trine Skei Grande er langt fra overrasket over de grønne partienes fremvekst:

– Det er mange som lenge har ment at Venstre har den beste miljøpolitikken. Men miljø har ikke vært viktig nok for folk. Nå ser vi en grønn miljøoppvåkning blant velgerne, sier Grande.

Hun mener verken Erna Solberg eller Jonas Gahr Støre har klart å vise at de har svaret på grønn vekst. Pris i oljefall og voksende arbeidsløshet, gjør tydelige klimagrep og omstillingsevne viktigere for miljøengasjerte velgere.

Innvandring og klima

Grandes velgeranalyse får støtte av Hilde Opoku, nasjonal talsperson i Miljøpartiet De Grønne (MDG). Også hennes parti bykser opp. En oppslutning på 5,2 prosent ville sendt MDG over sperregrensen, og gitt åtte representanter på Stortinget.

LES OGSÅ: SV-topp utfordres av De Grønne

Opoku mener de har truffet en nerve i befolkningen:

– Tendensen vi ser nå, gjør til skamme alle spådommene fra sist valg, om at det er lite rom for miljøspørsmål i politikken.

Ifølge Opoku har de tre store partiene feilet i å komme på banen i «spørsmålene folk er mest opptatt av». Hun illustrerer med årets Klimabarometer, der nordmenn oppga innvandring og klima som viktigste saker.

Følger på landsplan

Johan Giertsen er professor og en av de ansvarlige bak nettstedet Poll of Polls, som samler alle publiserte meningsmålinger i Norge. Han mener målingen viser en interessant tendens i opptakten mot neste stortingsvalg, særlig fordi endringene er gjenkjennelige fra lokale målinger.

– Særlig SV og MDG har gjort det bedre enn man kunne trodd bare for et halvt år siden. Hvis en måling som denne slår inn, havner begge disse partiene over sperregrensen i 2017. Det kan gjøre at partier som Ap og KrF må tenke gjennom samarbeidsalternativer på ny, sier han.

LES ANALYSEN: Grønn revansj

Grunnen er at flere småpartier med oppslutning på fem-seks prosent over sperregrensen, gir færre utjevningsmandater å dele på. KrF og Sp kan derfor måtte gi fra seg mandater.

Hvor går KrF?

I Vårt Lands måling har KrF, Ap og Sp kun 84 stortingsmandater til sammen. Dermed kan det som er lansert som en sannsynlig koalisjon – et samarbeid mellom Ap, Sp og KrF, måtte krype til SV eller MDG for støtte.

– Det som i vinter var et trygt flertall, er ikke lenger det. Spørsmålet blir da: Hvis vi nå slår klokken to år frem, vil det være like attraktivt for KrF å samarbeide med Ap og Jonas Gahr Støre - om han ikke kan tilby dem et flertall? spør Giertsen.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Spår klimatrykk

Hverken Ap eller Høyre er særlig bekymret over fallet på målingene.

– Jeg tror det er et uttrykk for at folk ønsker en annen kurs, og er misfornøyd med en veldig passiv regjering i møte med økende arbeidsledighet, sier Aps partisekretær, Kjersti Stenseng.

Heller ikke Høyres parlamentariske leder, Trond Helleland, er spesielt urolig. Men han spår større trykk på klimaspørsmål:

– Oljeindustrien har utfordringer. Vi vet at vi trenger flere bein å stå på. Stimuleringen av et grønt skifte vil bli et enda mer dominerende tema frem mot neste stortingsvalg.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter