Seminaret på Litteraturhuset, starter kl 9 tirsdag morgen, se video lenger ned i saken.
«Når religiøs retorikk og religiøst baserte sosiale normer brukes til å rett ferdiggjøre vold, må vi protestere og si: Ikke i vårt navn».
Det skriver 20 religiøse ledere i et felles opprop, der de ber regjeringen prioritere kamp mot kjønnsbasert vold i oppfølgingen av de nye, globale tusenårsmålene som skal vedtas neste måned.
– I FNs tusenårsmål var ikke kjønnsbasert vold nevnt. Dette var en unnlatelsessynd, skriver lederne og ber utenriksminister Børge Brende (H) sette tema på den internasjonale dagsorden.
Den norske kirke, Islamsk Råd Norge, Den katolske kirke og Det Mosaiske Trossamfund er noen av de religiøse organisasjonene som har undertegnet.
– Vi vil ikke se på at våre religioner tas som gissel av dem som ønsker å misbruke dem for å holde sine medmennesker nede og holde på egen makt. Det er en tragedie, skriver de det i oppropet.
Oppropet er laget på initiativ fra Kirkens Nødhjelp, Norges kristne råd og organisasjonen Digni, og skal overrekkes statssekretær Tone Skogen i forbindelse med et seminar om kjønnsbasert vold og religion i morgen.
LES OGSÅ: Holder troen skjult for myndighetene
Eliminere
Bernt Eidsvig, biskop i Den katolske kirke, er en av dem som har skrevet under.
– Jeg håper at vi i alle fall kan eliminere den religiøse begrunnelsen for vold. Og jeg håper at prester og andre som preker er bevisst på at problemet eksisterer. Forkynnelsen har sin virkning: Vold skal ikke skje i min religions navn, sier Eidsvig.
– Hvor stort problem er religiøs vold i Norge?
– Det vet jeg ikke, men om ett barn, én kvinne eller én mann blir utsatt for vold, er det én for mye. Jeg hører ikke mye om kjønnsbasert vold fra dem jeg snakker med, men det betyr ikke at det ikke er et reelt problem, sier Eidsvig.
LES OGSÅ: Forfulgt, men kastes ut
Må gå foran
Anne-Marie Helland, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, mener opp ropet er svært viktig, fordi religiøse ledere har en helt annen type innflytelse enn for eksempel politikere og andre myndighetspersoner.
– Religiøse ledere snakker rett til sine tilhengeres etikk.