Nyheter

Barneombudet ut mot overvåking av barn

Foreldre overvåker barns bevegelser gjennom GPS-apper. Anne Lindboe mener det gir falsk trygghet.

Bilde 1 av 2

Det var NRK som skrev om fenomenet onsdag. I skrivende stund har det tikket inn 78 engasjerte innlegg i kommentarfeltet. Fra politisk hold har Arbeiderpartiets nestleder, Trond Giske, tatt til orde for at foreldrene skal få SMS-varsel om avkommet ikke møter opp til timen.

Barneombud Anne Lindboe vil ikke kommentere en bok hun ikke har satt seg inn i, men sier til Vårt Land at hun svært kritisk til at barn overvåkes på denne måten:

– Jeg er sterkt mot en gjennomregulering av barns liv, som ved en normalisering av GPS-overvåking. Barnekonvensjonen gir barn rett til privatliv. Det må vi gi dem. Å være forelder dreier seg både om å gi støtte og om å gi slipp. Vi må la barn få finne ut av ting selv, teste ut sine egne grenser.

LES OGSÅ: – Han brydde seg nok til å bryte allmenn folkeskikk

«Falsk trygghet»

Lindboe sier «overvåkning gir falsk trygghet», og bruker trafikksikkerhet som eksempel:

– En GPS gjør ikke barn tryggere i trafikken. Den vil aldri erstatte at foreldre engasjerer seg, følger barna til skolen, snakker om det å passe seg for biler. Den kan bli en hvilepute.

– Kan ikke overvåkning gjøre det lettere å la barna vimse rundt?

– Du kan ikke delegere bort de tingene. Om barn venner seg til konstant overvåkning, blir de mindre i stand til å ta egne valg, viser forskning. De må ha mulighet til å lære gjennom feil uten at noen alltid følger med.

LES OGSÅ: – Må kunne snoke for å beskytte sine barn

Ønsker ikke lov

Venstreleder Trine Skei Grande tok i slutten av juli til orde for en barnas personvernkommisjon. Barneombudet stiller seg positiv til initiativet.

– Det kan absolutt skape økt bevissthet om dette. For foreldre har lov til å overvåke, men er det lurt?

– Du vil ikke lovregulere?

– Nei, det viktige er å ta debatten og øke folks bevissthet. Foreldre gjør det de tror er bra for barna. Og i enkelte situasjoner kan kanskje GPS være riktig.

Jaså?

– For eksempel barn med spesielle behov. Barnet kan ha en tendens til å gå seg bort. Men det er vanskelig å vite hvor grensen går. Teknologiske virkemidler er lette å ta i bruk uten å tenke for mye over hva du egentlig gjør.

– Hva sier barna selv?

– Når vi er ute med «barneombussen», er alle veldig tydelige på at retten til privatliv er viktig for dem.

LES OGSÅ: Anne Lindboe: 'Jeg har sett det mørkeste av det mørke'

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter