Da en skuffet og utslått Ed Miliband utpå natten 8. mai konstaterte at Labour var utradert i Skottland og hadde tapt sitt andre parlamentsvalg på rad, var det ingen annen utvei enn å trekke seg som leder i det britiske arbeiderpartiet. Den heller klønete Miliband manglet både sjarm og folkelig appell, og var i manges øyne for tett knyttet til fagforeningene og venstresiden.
Medlemsdemokrati
Som en total overraskelse kan nå en langt mer venstreorientert veteran bli den som får tillit til å løfte Labour til comeback i Downing Street 10 ved neste valg. Det skjer gjennom en avstemning der mer enn 600.000 partimedlemmer, fagforeningsmedlemmer og registrerte tilhengere har stemmerett. Resultatet blir klart 12. september.
Jeremy Corbyn er en gråhåret og skjeggete 66-åring som har har sittet i Underhuset for kretsen Islington North siden 1983. Han minner mer om en grasrotaktivist – som han også har vært i mange sammenhenger – enn en potensiell statsminister med skarp buksepress. Bak et lite striglet ytre skjuler det seg en svoren sosialist som snakker varmt om forbud mot atomvåpen og statlig eierskap av strategiske industribedrifter. Corbyn lover også å nasjonalisere den britiske jernbanen og energinettet dersom han får regjeringsmakt
Corbyn er gift for tredje gang, og har selv oppgitt at en av grunnene til den andre skilsmissen var at han var uenig i konas beslutning om å sende et av barna på en bedre skole enn den lokale. Avholdsmannen er ellers et politisk dyr som nødig snakker om privatlivet.
LES ANALYSEN Sosialdemokrater mister makten
Fulle hus
Tross sitt grå ytre trekker Corbyn fulle hus og høster varm applaus i kampanjen for å bli valgt. Støtten har ikke minsket selv om så og si hele det sosialdemokratiske establishment advarer mot politisk havari dersom partiet ender opp med røde Jeremy i lederstolen. Han vil for øvrig være 71 år i 2020 når neste valg senest må holdes.
Tidligere statsminister Tony Blair har advart om at det vil være umulig å gjenerobre regjeringsmakten fra de konservative med Corbyn ved roret, mens Blairs legendariske pressetalsmann Alastair Campbell har lansert mottoet ABC: Anyone But Corbyn (Hvem som helst andre enn Corbyn).
– Medlemsstøtten til Corbyn er åpenbart en reaksjon mot det mange mener er et altfor høyredreid parti. Men med dagens globalisering og teknologiske endringer nytter det ikke å vende tilbake til lykkelige øyeblikk og løsninger fra 1970-tallet for å finne et framtidsrettet program, påpeker professor Erik Oddvar Eriksen.
Følg oss på Facebook og Twitter!
«Marxist»
Paul Beaumont, brite og PhD-kandidat i International relations ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, hevder i en kronikk i Klassekampen at Corbyns motstandere med god hjelp av media har iverksatt en kampanje for å diskreditere ham som en ikke-valgbar marxist og hippie, som vil ta Storbritannia tilbake til 80-tallets apokalypsevalg for Labour.
– Men politikken han står for har bred støtte i store deler av Norge og Europa, og er faktisk rimelig populær i Storbritannia: Gratis høyere utdannelse, 50 prosent toppskatt for de rikeste, nei til atomvåpen, og mer penger til sosialboliger. Ikke bare har denne politikken betydelig støtte i Storbritannia som helhet: Blant Labour-medlemmene har mesteparten av Corbyns politikk solid flertall, påpeker Beaumont.
LES OGSÅ: – Bare slipset forskjellig
Gammel oppskrift
Politisk skribent Andreas C. Halse forstår frustrasjonen blant mange Labour-velgere som støtter Corbyn og er lei høyredreiningen, men han frykter at det blir en motreaksjon som drar for langt i motsatt retning:
– Jeg er usikker på hva som er riktig for Labour, men det som er sikkert er at løsningen ikke er å gå tilbake til en politikk som er prøvd ut tidligere og som er avvist av det store flertall av velgere. Løsningen er ikke å bli et protestparti, men et styringsparti med nye løsninger, sier Halse.
I en meningsmåling i The Independent tror 36 prosent av de spurte at britisk økonomi vil bli forverret med Corbyn som statsminister, mens bare 14 prosent tror den vil bli bedre. Ett lite lyspunkt er det for Corbyn i målingen: Litt flere tror at hans planer om å nasjonalisere jernbanen vil gjøre den bedre, enn de som tror at også den vil bli verre.