Nyheter

– Fortsatt fritt frem for søndagsåpent

Hverken KrF eller Ap tror Venstres "turist-åpent"-reform vil gi færre søndagsåpne butikker enn tidligere blåblå forslag.

Venstres nye fremstøt på søndagsåpent-debatten mandag fikk søndagshandel til å seile opp som en av de viktigste sakene i valgkampens første partilederdebatt. KrF-leder Knut Arild Hareide og Siv Jensen brynte synspunkter på Arendalsdebatten mandag kveld.

Temaet markerte tydelig partienes ideologiske avstand:

Ifølge Hareide var forslaget ikke annet enn et nytt snikinnføringsforsøk av søndagshandel.

– Si at Oslo vil åpne opp og være turistkommune, da vil Bærum, Asker, Kolbotn, si at de vil være det samme, sa KrF-lederen.

Frp-leder Siv Jensen så imidlertid Venstres politiske løsningsskisse som velkomment signal på ønske om å finne enighet mellom de fire partene:

– Det å tenke seg en løsning der kommuner får være med å bestemme, er ingen dårlig ide.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Venstres nye vri

Det var Venstre-leder Trine Skei Grande som brakte partiets nye forslag til torgs i et intervju i Aftenposten mandag.

Forslaget er en vri på partiets tidligere forslag om å la kommuner bestemme selv om de skal holde søndagsåpent: Nå skal kommunene i stedet selv få bestemme om de skal kunne definere områder i kommunen som turistområder – som i praksis betyr at de selv skal kunne få avgjøre om handelen skal holdes åpent søndag,

LES MER: Søndagshandel kan ende som minireform.

Hareide frykter full liberalisering som følge:

– Jeg er glad Venstre nå moderer forslaget litt. Men jeg er bekymret for hva som skjer hvis kommunene skal få bestemme om de er turistkommuner. Er det noen kommuner som vil si at de ikke er turistkommuner? spurte Hareide.

LES KOMMENTAREN: Søndagen for alvor inn i kommunevalgkampen

Støre: Blir fritt frem

Opposisjonen har heller ikke blitt mindre kjølne til liberalisering med Venstres nyvri.

Ap-leder Jonas Gahr Støre støtter Hareide:

– Ved å la kommunene selv definere om de er turistområde, slik jeg forstår Venstres forslag, endrer ikke det faktum at det fortsatt blir fritt frem for søndagsåpent, sier Støre til Vårt Land etter debatten.

Han mener blå åpningsiver er stikk i strid med hva folket selv og næringslivet ønsker.

– Det gir ufrihet for tusenvis av ansatte som jobber i varehandelen og risikerer søndagsarbeid. Og det endrer søndagen som en felles fridag for de aller fleste.

– Blir det aktuelt for Ap å forhandle om Venstres forslag?

– Ap ønsker ikke søndagsåpne butikker. Vi har vært skeptiske til det langs de samme linjene som Hareide fremførte i dag. Nå har vi ikke gått inn i detaljene på forslaget, men ut fra det vi kan se vil det ikke gjøre det aktuelt å få Ap inn i forhandlinger, sier Ap-toppen.

Sp vil reversere i 2017

Heller ikke Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum mener Venstres nye forslag gir større grunn til å liberalisere dagens lovgivning:

– Det vil ikke skje så mye endringer innen 2017. Det vil det ikke bli tid til. Da vil vi kunne reversere det etter 2017 hvis Sp, Ap, og KrF får flertall. Det er mye som tyder på det, sier Vedum.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter