Nyheter

Brende varsler ny kurs i bistandspolitikken

Vil hindre kriser i sårbare land.

Utenriksminister Børge Brende (H) varsler at regjeringen staker ut ny kurs i bistandspolitikken. Norge skal kanalisere mer ressurser til sårbare stater slik at kriser kan hindres, og ikke kun bøtes på dem når de har oppstått, opplyser han.

– Når man går fra å være en sårbar stat til å bli en mislykket stat kan det for eksempel oppstå enorme flyktningstrømmer og da er det ikke kun et problem for dem som rammes direkte, men også for resten av verden, sier Brende til VG.

LES MER: Krever at norsk bistand blir mer effektiv

Blir innenrikspolitikk

Han peker på konsekvensene av de største flyktningstrømmene siden andre verdenskrig.

– Det vi ser nå er at utenrikspolitikk har blitt innenrikspolitikk, sier statsråden.

Brende ønsker at FN skal gå i samme retning som Norge.

LES MER: Problemene i verden føles så langt unna

Vil ha slutt på veto

– Det beste FN kan gjøre er å være mer aktiv i en tidlig fase, for å hindre at sårbare stater kollapser, sier Brende, og viser til Syria som eksempel på en stat der FN har mislyktes.

– Det er helt forferdelig at FNs sikkerhetsråd ikke har blitt enig om en resolusjon hvor Bashar al-Assad må gå, sier utenriksministeren.

Brende ønsker endringer i måten FNs sikkerhetsråd arbeider på, slik at rådet ikke skal kunne legge ned veto når det gjelder resolusjoner som omhandler folkemord eller forbrytelser mot menneskeheten. Også Frankrike står bak dette ønsket, ifølge Brende.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter