Det har skjedd noen ganger før, men kan likevel varsle et skifte: Det var ikke en TV-stasjon, men Ap og Høyre selv som fikk arrangert, produsert og kringkastet valgkampens første «statsministerduell».
Også gjennom andre kanaler har man denne uken fått smakebiter på at politikerne oppsøker arenaer der man kan ytre seg uten mediefilter:
Partilederne stiller villig opp i Litteraturhuset i Oslos serie med såkalte partilederforedrag, der de får tale uavbrutt og virkelig bruke ord. Og for å korrigere saker tyr toppolitikerne heller til sosiale medier enn å bruke tid på å ringe journalister.
Hareide-stunt
Da Frp-nestleder Ketil Solvik-Olsen rykket ut mot KrF på en avisforside denne uken med påstander om at mange kristne ikke bryr seg om søndagsstengt, tok KrF-leder Knut Arild Hareide sine metoder i bruk:
Han gikk til motangrep gjennom en enkel videosnutt fra stortingskontoret sitt. Ved skrivebordet viste han frem avisoppslaget og imøtegikk det med egne ord. Filmen ble kort etter presentert på Hareides Facebook-profil.
Duellen mellom Erna Solberg og Jonas Gahr Støre gikk av stabelen i et lite lokale ved Akerselva. Bakerst i rommet var tre lette kamera og en liten produksjonsstab på plass. I dag trengs det ikke NRKs tonn av teknikk for å produsere slike.
LES OGSÅ: Blå-rødt kupp i valgstarten
Jens og Jensen
Strategene i Ap minner om at de har avviklet slike dueller før også. I forrige valgkampinnspurt kringkastet Frp og Ap en duell mellom Siv Jensen og Jens Stoltenberg for nettfjernsyn i lunsjtiden.
Ap og Frp hyret den gang inn NRKs kjente «grillmestre» på 80- og 90-tallet: Tom Berntsen. Ukens duell ble derimot ledet av en innleid, fast ansatt programleder i NRK, statskanalen som morgenen den aktuelle dagen opplyste at nettopp Solberg og Støre hadde sagt nei til å møtes i deres eget Politisk Kvarter.
LES OGSÅ: Evig valgkamp
En produksjon
På de fleste vis bar kveldsduellen mellom Støre og Solberg preg av studioproduksjon – budskapet inkludert.
Det er regien som teller – og den hadde motpolene Ap og Høyre laget sammen.
Temaene for de tre kvarterene var avtalt og avklart. Det skulle handle om økonomi og ledighet, skole og en bolk om helse og omsorg. Den siste ble det ikke tid til.
Selv om det ikke var NRK eller TV2 som hadde ansvaret for «den første store duellen», videreformidlet VG, Dagbladet – og NRK – produksjon i egne nettaviser.
LES OGSÅ: Kristen-valg på fast grunn
26 minutter
Dermed fikk Ap og Høyres egenvalgte saksmeny både publikum – og de fikk lagt premissene for den tematikken som kommentatorer etterpå skulle vurdere som «årets valgstart».
Mange av vårens hyppige stridssaker – som eksempelvis flyktninger, klima, søndagshandel – hadde ingen gjestevisitter. I flere av sakene møter nettopp de to partiene press fra utsiden.
Solberg og Støre holdt det derimot gående i 26 minutter om ledighet, formueskatt, ledighet, omstilling. At de to store dunker frem eierskap til økonomi og ansvarlighet, overrasker neppe Ap og Høyres mindre konkurrenter.
Følg oss på Facebook og Twitter!
Vinner eierskap
Men at de gjør skolepolitikken til en av de store sakene seg imellom, kan skape nervøsitet. Skolepolitikk er nemlig et felt der både Høyre og Ap begge har konkurranse.
Venstre har i flere år opplevd at Høyre snapper skolepolitiske poenger fra dem. Og SVs eierskap på skolefronten er gradvis blitt nedbeitet av Ap.
Når de to store tar debattkontroll og jakter eierskap, får småpartiene trangere handlingsrom i valgkampen. Å produsere korrigerende innslag på Facebook skaper ikke like tung motvekt.
LES OGSÅ: Den farlige religionen