Nyheter

Ny bølge av enslige asylbarn

380 barn kom alene til Norge for å søke asyl bare i juli. – Mange flykter fra tvangsrekruttering til Taliban, sier NOAS.

Totalt har 1.357 barn kommet over den norske grensen uten foreldre hittil i år, viser tall fra Utlendingsdirektoratet (UDI). Dette er over dobbelt så mange som på samme tid i fjor.

Økningen startet allerede i mai og har fortsatt gjennom sommeren og fortsetter å være like stor i juli.

LES OGSÅ: Alene og ensomme asylbarn

Taliban

239 av barna som kom i juli er fra Afghanistan, og de afghanske barna er helt klart majoriteten også for året totalt.

Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) sier mange av de afghanske barna kommer fra Pashtun-området, som ligger i nær grensen til Pakistan.

– Mange flykter for å unngå å bli tvangsrekruttert til Taliban, sier Ann-Magrit Austenå, generalsekretær i NOAS.

Så langt i år har det kommet 699 enslige asylbarn fra Afghanistan, det er en firedobling sammenlignet med fjoråret.

LES OGSÅ: Barneorganisasjon anmelder politiet

Eritrea

Eritrea er nummer to på lista. Herfra kom det 72 barn i juli og 361 så langt i 2015.

– De flykter fra myndighetenes tvungne verneplikt, som er en slavelignende tilstedeværelse. Du får ikke gjort ferdig videregående før du går inn i militære og har få muligheter til jobb om du ikke tar den tvungne verneplikten, sier Austenå.

Hun er bekymret for situasjonen i barnas hjemland.

– Dette er konflikter og regimer som har vært et problem lenge. At så mange barn nå reiser ut på flukt alene, sier noe om hvor alvorlig dette er.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Utnyttes på veien

NOAS-lederen sier det er stor variasjon i hvor og hvordan barna reiser, fordi det er avhengig av hvilke menneskesmuglingsruter de fraktes langs. Men mange har opplevd helt forferdelige ting på flukten til Norge og andre europeiske land.

– Ofte utnyttes de underveis for å kunne betale for seg. Det verste er om de blir tatt til fange for å presse familien for penger. Vi vet om flere eksempler på enslige, mindreårige asylsøkere fra Eritrea som har opplevd nettopp dette, sier Austenå.

Hun forteller at de også vet om at enslige, mindreårige har blitt fengslet av IS i Libya.

LES OGSÅ: Utsending av mindreårige til Afghanistan i gang igjen

Hele Europa

Også flere andre europeiske land opplever en sterk økning i antall enslige mindreårige asylsøkere. Blant annet i Sverige har Migransjonsverket antatt at det i år vil komme minst 12.000 enslige asylbarn til landet.

– Sveriges mottak av disse barna anses å være bra og mange tror nok på en fremtid her, sier Anders Danielsson, generalsekretær i Migrasjonsverket i en pressemelding.

LES OGSÅ: Den første tvangsutsendte asylfamilien fikk nei

Uforutsigbart

UDI sier Norge og spesielt Sverige lenge har vært blant de landene som mottar en høy andel av enslige mindreårige asylsøkere.

– Når det kommer mange enslige mindreårige til Europa, slik vi har sett i år, vil det være mange som også kommer til Norge. Det er imidlertid svært vanskelig å forutse om antallet som kommer til Europa vil fortsette. Dette avhenger mye av hvilke muligheter det er for å komme seg til Europa, sier Marie Hesselberg, fungerende avdelingsdirektør i UDI.

Den store økning av barn i mai, juni og juli sier UDI er en stor utfordring for mottaksapparatet. Men de mener dette håndteres, blant annet har de etablert mange nye mottaksplasser for enslige barn på svært kort tid.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter