Nyheter

Ny bølge av enslige asylbarn

380 barn kom alene til Norge for å søke asyl bare i juli i år. Mange flykter for å unngå å bli tvangsrekruttert til Taliban, sier NOAS.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Totalt har 1.357 barn kommet over den norske grensen uten foreldre hittil i år, viser tall fra Utlendingsdirektoratet (UDI). Dette er 111 prosent flere enn på samme tid i fjor.

Økningen startet allerede i mai og har fortsatt gjennom sommeren og fortsetter å være like stor i juli.

LES OGSÅ: Barneorganisasjon anmelder politiet

Afghanistan og Eritrea

De fleste av barna kommer fra Afghanistan. Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) sier mange av dem kommer fra Pashtun-området, som ligger i nærheten av grensen til Pakistan.

– Mange av disse barna flykter for å unngå å bli tvangsrekruttert til Taliban, sier Ann-Magrit Austenå, generalsekretær i NOAS.

Den andre gruppen det har kommet mange fra i år, er Eritrea.

– De flykter fra myndighetenes tvungne verneplikt, som er en slavelignende tilstedeværelse. Du får ikke gjort ferdig videregående før du går inn i militære og har få muligheter til jobb, sier Austenå.

LES OGSÅ: Utsending av mindreårige til Afghanistan i gang igjen

Utnyttes på veien

NOAS-lederen sier det er stor variasjon i hvor og hvordan barna reiser, fordi det er avhengig av hvilke menneskesmuglingsruter de blir en del av.

Men mange av barna har opplevd helt forferdelige ting på flukten til Norge og andre europeiske land.

– Ofte utnyttes de underveis for å kunne betale for seg. Det verste er om de blir tatt til fange for å presse familien for penger. Vi vet om flere eksempler på enslige, mindreårige asylsøkere fra Eritrea som har opplevd nettopp dette, sier Austenå.

Hun forteller at de også vet om at enslige, mindreårige har blitt fengslet av IS i Libya.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter