Nyheter

Fyller bibelskolen med au pairer

Filadelfia bibelskole mottok i fjor rundt 7,6 millioner i statsstøtte for skoleplass til tidligere au pairer. Flere fortsetter å jobbe for vertsfamilien.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Sist skoleår hadde Filadelfia bibelskole­ Oslo mellom 110 og 120 utenlandske elever, og 90 prosent av disse var fra Filippinene. I tillegg hadde bibelskolen­ en norsk klasse på 30 til 40 
studenter.

Det forteller John Angles, som er lærer ved bibelskolens internasjonale klasser.

– Alle elevene vi har fra Filippinene har vært au pairer, sier Angles.

– Det er noen som fortsetter å jobbe som au pair. Verstfamilien og au pairen lager en god timeplan sammen. Det er også noen som fortsetter å bo sammen med vertsfamilien, men jobber utenfor hjemmet, sier læreren som selv kommer fra Filippinene.

Angles er også pastor i Filadelfiakirkens filippinske forsamling.

LES OGSÅ: – Bryr oss ikke om støttekronene

– Utnytter systemet

Den siste uken har Senterpartiet tatt til orde for å avvikle au pair-ordningen, som de mener er en måte å hente billig arbeidskraft til Norge på og ikke lenger en ordning for kulturell utveksling.

– Det virker som om skolen bruker au pair-ordningen systematisk, sier Geir Pollestad etter å ha fått høre om elevmassen ved landets største bibelskole.

Han er stortingsrepresentant for Senterpartiet og er betenkt over støttemillionene skolen får, men «forutsetter at regelverket blir fulgt og at elevene er aktive på skolen».

– Vi må se nærmere på ordningen som Filadelfia bibelskole har, legger Pollestad til.

LES MER: Vet ikke hvor mange de er

Får 7,6 mill

Tall fra Utdanningsdirektoratet (Udir) viser­ at skolen mottok 11,6 millioner kroner i støtte for skole-
året 2014/2015. Grovt regnet er 8,5 millioner kroner av disse på grunn av de utenlandske elevene. Støtten for de filippinske elevene utgjør om lag 7,6 millioner.

– Er det noen av studentene som går på bibelskolen for å få visum, Angles?

– Det er vanskelig å si. De som allerede har vært aktive i den filippinske­ menigheten og går videre­ på bibelskolen, ønsker i alle fall å lære mer om Gud.

Han forteller at det ser ut til å bli like mange utenlandske og filippinske­ elever i det kommende­ skoleåret som det som nylig ble avsluttet.

LES MER: – Dette er kjempebra, sier filippinsk pastor

Følg oss på Facebook og Twitter!

Au pair og elev

Som utenlandsk student i Norge kan man i henhold til UDIs regler jobbe 20 timer i uken. Det har elevene ved landets største bibelskole tid til, forteller Angles.

– På bibelskolen har de fri hver mandag, i tillegg til at undervisningen er fra klokken 08.30 til 14.30, slik at det er tid til å jobbe etterpå.

Pollestad i Senterparitet er ikke begeistret.

– Her flyter alt sammen. Er de her som au pair? Som student? Eller for å jobbe? spør han.

Men Angles synes at det i mange tilfeller er bra at au pairer kan få visum ved å gå på bibelskolen.

– Det er bra for dem som kommer som au pairer og har høyere utdanning fra Filippinene. For eksempel kan de ha en bachelorgrad i sykepleie, men for å få opphold i Norge må de bestå norskprøve 3. Dersom de ikke klarer dette etter året som au pair, kan de lære seg godt nok norsk etter et år på bibelskolen. Dermed kan de bli helsefagarbeidere i Norge og få en god framtid her.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter