Nyheter

Vil ha vennlige byer

Politikere i Oslo og Trondheim vil gjerne ha flaskeholdere og vennlig arkitektur. Nå lover de politisk debatt.

Guri Melby (V), byråd for miljø og samferdsel i Oslo hadde ikke hørt om flaskeholderne som er montert på noen søppelkasser i bydelen Grünerløkka i Oslo.

Men hun lar seg begeistre.

– Det høres ut som et veldig godt tiltak, et grep som både gjøre byen mer inkluderende og samtidig er bra for miljøet. Jeg ønsker at Oslo skal være en slik by. Vi bør absolutt vurdere å innføre holderne flere steder, sier Melby.

LES OGSÅ: Nøden på Oslo S

Veldig lurt

Vårt Land har de siste månedene skrevet flere saker om fiendtlig arkitektur. Design som vil holde uønskede personer borte fra offentlige steder. Motsatsen er vennlig inkluderende design, som flaskeholderen på søppelkasser som Vårt Land omtalte onsdag. Den er egentlig laget som et miljøtiltak, men har også en inkluderende sideeffekt. I dag er de montert på noen søppelkasser i hovedstaden.

Jan Bojer Vindheim (MDG), lederen av byutviklingskomiteen i Trondheim kommune, kjenner ikke til flaskeringen fra før og sier de ikke har slike i byen.

– Men det høres veldig lurt ut. I dag må jo de som leter etter tomflasker dukke nedi søppelkassen og rote rundt. Jeg synes Trondheim også burde vurdere slike, sier Vindheim.

– Burde alle byer ha slike på alle søppelkasser?

– Man kunne tenke seg det, og i utgangspunktet er jeg veldig positiv. Men man må se litt på kostnadene så klart, sier Vindheim.

LES OGSÅ: Slår tilbake mot fiendtlig arkitektur

Mangler debatt. Vindheim understreker at Trondheim kommune ikke har montert opp fiendtlig arkitektur. Men han er svært kritisk til en slik utvikling og mener det er svært viktig at politikere i alle byer diskuterer dette og viser klare holdninger.

– Mitt inntrykk er at der fiendtlig arkitektur har vært innført har det ikke vært diskutert politisk. Det er alvorlig.

Han mener Trondheim ikke har de samme problemene som blant annet Oslo og Bergen, fordi miljøene av svakere stilte grupper som holder til ute i sentrum er små.

– Men jeg forstår uansett ikke hva folk tenker når de prøver å jage svake grupper fra sentrum. Det er helt andre tiltak som må til om man vil gjøre byen bedre for innbyggerne. Fiendtlig arkitektur løser ingenting, sier Vindheim.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Tydelige holdninger. I Oslo mener også Melby det er viktig å sette fiendtlig arkitektur på den politiske dagsordenen.

– Vi må vise at vi har tydelige holdninger. Jeg vil selv ta initiativ til en slik debatt over sommeren. Oslo skal være en inkluderende by, sier hun.

Melby er tydelig på at de som kommune ikke bruker fiendtlig arkitektur i dag.

– Men det er viktig at vi er i forkant av en slik utvikling.

LES OGSÅ: – Verdens ondeste benk

Kan ikke diktere. Melby legger til at det i Oslo er det mange private og statlige aktører som er med på å utforme sentrum. Nettopp derfor mener hun en politiskdebatt, om hvilke signaler man ønsker at byens arkitektur skal sende, er nødvendig.

– Hva private aktører, som for eksempel Rom Eiendom gjør på Oslo S, vil uten tvil bety mye for hvordan byen oppfattes og er å være i. Og selv om byrådet ikke kan diktere hva private eller statlige aktører kan og ikke kan gjøre, så er det viktig å si tydelig ifra om hva vi synes om en slik utvikling, sier Melby.

At det samtidig rettes oppmerksomhet mot hvilke tiltak som kan være inkluderende tror hun kan få stor effekt.

– Bevisstgjøring er viktig.

LES OGSÅ: Dette er ikke en seng

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter