Nyheter

Demper Luther-fest

Når Den norske kirke feirer at det er 500 år siden reformasjonen skal det gjøres økumenisk.

– Vi ønsker at jubileet skal være en gledesfeiring av hva reformasjonen og Luther har gitt oss, men markeringen skal ikke være triumferende, sier Helga Byfuglien, preses i Bispemøtet.

LES OGSÅ: Signert Luther

Splittet kirken.

I 2017 er det 500 år siden starten på reformasjonen, med Martin Luther i spissen, som førte til omfattende endringer i kirke og samfunnsliv. Men reformasjonen hadde også sin bakside: Den splittet kirken.

– I utgangspunktet ønsket ikke Luther en kirkesplittelse, men ville reformere kirken innenfra, sier Byfuglien.

Den første splittelsen av kirken kom i 1054 og resulterte i Den ortodokse kirke og Den romersk-katolske kirke. Den andre, store splittelsen ble reformasjonen.

– Det er en smerte som kirkene lever med, men det som er gledelig er at den økumeniske vinden har blåst mildt særlig de siste 50 årene, sier preses.

LES OGSÅ: Hva nå, Luther?

Ikke nattverdfellesskap.

Byfuglien beskriver at Den norske kirke i dag har «gode og nære samtaler» med Den katolske kirke.

– Men vi har ikke nattverdsfellesskap med dem og det opplever vi i Den norske kirke som smertefullt. Vi håper stadig at dette skal endres, sier hun.

Tema: Nåde.

Den norske kirke har nedsatt en hovedkomité for reformasjonsmarkeringen som ledes av preses. De samarbeider også tett med Norges Kristne Råd, Det lutherske verdensforbund og det internasjonale, økumeniske fellesskapet om feiringen.

Hovedtema for jubileet er «nåde» som er konkretisert i tre hovedpunkter:

• Frelsen er ikke til salgs.

• Mennesker er ikke til salgs.

• Skaperverket er ikke til salgs.

LES OGSÅ: På sporet av en redningsmann

Felles gudstjeneste.

Et av høydepunktene er en økumenisk festgudstjeneste i Nidarosdomen 31. oktober 2017.

– Blir det nattverd på gudstjenesten?

– Det har vi ikke tatt stilling til. Her må vi ta en klok avgjørelse, men da vi hadde en økumenisk gudstjeneste i forbindelse med grunnlovsjubileet i fjor, hadde vi ikke nattverd, sier Byfuglien.

– Hva er det viktigste vi må huske Luther for?

– Nåde er hovedordet for vår feiring. Luther understreket sterkt evangeliets kjerne som handler om troen på Guds nåde i Kristus. Han gjorde også Bibelen tilgjengelig på tysk.

Røtter til reformasjonen.

Byfuglien understreker at det er svært mange kirker i Norge som har tydelige røtter tilbake til reformasjonsperioden.

– Hvem tenker du på?

– Metodistkirken, Den anglikanske kirke og andre evangeliske kirkesamfunn. De er på ulike vis arvinger etter reformasjonen som vokste fra 1500-tallet og fremover.

LES OGSÅ: Signert Luther

Stolt Lutheraner.

Også generalsekretæren i Mellomkirkelig råd, Berit Hagen Agøy, løfter frem viktigheten av at feiringen er økumenisk. Hun er med i planleggingen av feiringen.

– Mange av sårene etter reformasjonen er ennå ikke leget. Vi ønsker en feiring som er til ettertanke. Derfor vil vi understreke at dette er en sårhet vi jobber for å lege og vi ønsker å styrke det økumeniske samarbeidet, sier Agøy.

– Hvilke forhold har du selv til Martin Luther?

– Jeg har ikke et så strekt forhold til Luther som person, men jeg har en tydelig identitet og stolthet over å være lutheraner. Jeg identifiserer meg veldig med det sentrale i den lutherske lære, sier Agøy.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter