Nyheter

Vil vippe kirkevalget

Samtidig som Misjonssambandet oppretter eget trossamfunn, 
oppfordrer ledelsen fotfolket til å stemme ved kirkevalget.

RANDABERG: Generalsekretær Øyvind Åsland kan ikke se noen inkonsekvens i dette.

– For meg henger dette greit sammen, sier han til Vårt Land.

Sterkere enn ved noe tidligere­ kirkevalg i Den norske kirke, har Norsk Luthersk Misjonssambands ledelse i år gått ut med appell­ til sine folk: «Bruk stemme-
retten! Gå inn på nettsiden til «Levende folkekirke» og se hvem man bør stemme på!»

Bakgrunnen for engasjementet er først og fremst å unngå at Den norske kirkes kirkemøte, som skal velges i september, får et flertall som sier ja til vigsel av likekjønnede par.

LES OGSÅ: Misjonssambandet danner trossamfunn

Et alternativ

Denne saken og en generell opplevelse av en liberalteologisk utvikling i Den norske kirke, er samtidig årsaken til at mange folk i Misjonssambandet (NLM) har brutt eller ønsker å bryte med folkekirken. For å gi disse menneskene et alternativ, sa flertallet på NLMs generalforsamling fredag ja til opprettelse av trossamfunn i organisasjonens regi.

– Hvordan harmonerer det med appellen til folk i Misjonssambandet om «å benytte stemmeretten ved kirkevalget og gjøre­ det vi kan for å påvirke», generalsekretær Øyvind Åsland?

– Et engasjement for at folkekirken kan bevege seg i en retning som vi synes er bra, er fullt forenlig med at NLM oppretter trossamfunn. Misjonssambandet blir ikke en frikirke, men vil fortsatt være en misjonsorganisasjon. Vi regner med at fleste-
parten av Misjonssambandets folk fortsatt vil stå som medlemmer i Den norske kirke.

LES OGSÅ: Kirkerådet håper folk ikke melder seg ut

– Enorm betydning

Åsland mener «folkekirken har betydd enormt mye for Norge».

– Og hvis vi kan gjøre en liten­ innsats ved stemmeurnene i september, så synes jeg det er veldig meningsfylt for oss som organisasjon.

Misjonsgeneralen ønsker at initiativtakerne­ til «Levende­ folkekirke», som sier «ja til ekteskapet­ som Guds skaperordning for mann og kvinne», får oppleve bedehusfolkets støtte.

– Hvilken effekt tror du deres appell om stemmegivning vil ha?

– Det har ofte vist seg at det er knappe marginer ved kirkevalget. Noen få stemmer kan få avgjørende betydning. Det er altså ikke så mange stemmer som skal til for å vippe resultatet den ene eller den andre veien. Jeg tror en god del av våre folk er blitt mer bevisste på hvilken betydning kirkevalget har, svarer Åsland.

LES KOMMENTAREN: En milepæl for Kirke-Norge

Markant

Han leder den mest markante av de lutherske organisasjonene. Også Normisjon, en annen stor organisasjon, har stilt seg bak Levende folkekirke.

En annen av de store misjonsorganisasjonene, Det Norske Misjonsselskap­, har valgt en annen­ linje. Der har landsstyret­ sagt nei til å stille seg bak «Levende­ follekirke».

«Saken ble drøftet inngående. Som kjent vedtok landsstyret et samlivsetisk dokument i 2008 der man tok opp ulike sider av samlivsetikken. Dokumentet slår fast at NMS sitt offisielle syn på ekteskapet, er det tradisjonelle­. Landsstyret stilte seg likevel ikke bak aksjonen», skriver generalsekretær­ Jeffrey Huseby i en kommentar i siste nummer av Misjonstidende.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Følsom sak

Han presiserer at NMS ikke har endret syn:

«Men i en så følsom sak ønsker­ ikke landsstyret å stille seg bak alle ytringer som våre meningsfeller­ ellers kommer med.»

Huseby er for tiden på ferie, men i Misjonstidende bekrefter­ han at NMS linje i denne 
saken har «medført ulike reaksjoner».

«For noen er det uforståelig­ at NMS ikke stiller seg bak en aksjon­ til støtte for NMS sitt offisielle­ syn på saken. Saken er jo så viktig. Men NMS sitt landsstyre­ har tradisjon for ikke å blande seg sterkt i kirkepolitiske­ saker. NMS er ikke et kirkesamfunn», understreker­ han.

LES OGSÅ: Forlater folkekirken for å bli medlem av minikirke

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter