Nyheter

Ordførerkandidat tilgitt etter islamkritikk

De kristne-topp skrev at «alle muslimer har som mål å drepe en vantro». Nå beklager han generaliseringen.

«Alle muslimer har som mål å drepe en «vanntro», bare de blir sterke nok».

Dette skrev De Kristnes ordførerkandidat i Skien, Kjartan Mogen, i et innlegg på Facebook tidligere denne uken. I et intervju med Varden uttalte han også blant annet at «en sann muslim har som mål å drepe, det ligger i religionen at de skal underkue de vantro»

Mogen forteller til Vårt Land at teksten han skrev var et sitat fremført av en norsk taler på et møte han var på i Jerusalem.

– Men når du legger det ut, så fremstår det som ditt eget. Hvorfor valgte du å legge det ut?

– Jeg er jo helt enig med taleren, jeg, sier Mogen.

LES OGSÅ: Liste-triumf fra nytt kristenparti

Ber om tilgivelse

I kjølvannet av den første saken i Varden sendte Mogen avisen en e-post, der han beklager formuleringene.

«Jeg ser at den kategoriske formuleringen som ble benyttet i innlegget ble helt feil, og kommuniserer ikke det partiet De Kristne står for. Jeg vil be dere muslimer som jeg har såret gjennom dette om tilgivelse».

– Du beklager formuleringene, men står du inne for meningsinnholdet?

– Ja, jeg gjør jo det. Jeg har forsøkt å forklare Varden at muslimene vil leve i fred og forsoning inntil de blir sterke nok. Og det er ikke alle muslimer som leser Koranen, de følger bare sin imam. Det er derfor jeg måtte beklage det.

– Generaliserer du ikke ganske kraftig?

– Jo, det er derfor jeg beklager det, for det er feil å generalisere alle sammen. Mange muslimer er ikke egentlig klar over hva læren står for. De tror de er med på fred og forsoning.

– Du er ordførerkandidat, og i høst er det valg. Du er ikke redd for å fremmedgjøre deg fra muslimer og andre i Skien?

– Det er jo derfor man har et valg, sånn at folk kan velge selv hvilken vei de vil gå. Det er det som er demokrati. Man kan velge veien for sitt liv. Man kan velge å følge Jesus eller man kan følge djevelen.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Har som mål å overta Europa

– De muslimer som ikke mener dette, de er ikke fullt ut opplyst om sin egen religion?

– Ja, man kan jo si det sånn. Det er mange som ikke leser Koranen og som bare hører på sin imam.

– Du mener at muslimene har som mål å overta Europa en gang i fremtiden?

– Ja, det har jo IS også sagt det.

– Har du selv lest Koranen?

– Nei, jeg har ikke lest Koranen, men min partikollega Ingvar Torvik har lest den tre ganger. Jeg ser at IS og Hamas hjemler sin voldsbruk i Koranen, sier Mogen.

Han takket ja til invitasjon fra Soubi Taher om å komme til Skien moské neste torsdag.

LES OGSÅ: Høyre ser grønt

Blir i partiet

I Varden uttalte partileder Erik Selle at partiet ville vurdere eksklusjon. I går kveld hadde fylkesleder i Telemark, Ingvar Torvik, et møte med Mogen. I møtet ga Mogen uttrykk for at han angret på generaliseringen av alle muslimer. Derfor kommer heller ikke partiet til å ekskludere ham.

– Han har bedt om tilgivelse, og har tatt lærdom av denne saken. Derfor  fortsetter han i partiet. Vi praktiserer at folk har lov til å gjøre feil. Vi i partiet ønsker å være kjent for at vi gir tilgivelse. Akkurat som Paulus, som fikk nåde da han møtte Jesus, sier Torvik.

Fylkeslederen sier at partiet ikke står for en generalisering som sier at alle muslimer ønsker å drepe de vantro.

– Men det er ikke vanskelig å finne belegg for det IS står for i koranen. Det vet vi og det behøver vi ikke å mene. Jeg synes norske politikere viser lite mot til å ta opp dette, men vil heller være «politisk korrekte», sier Torvik.

LES OGSÅ: Tjuvstarter valgdekning

Bygger omdømme

Valgforsker Tord Willumsen ved Universitetet i Tromsø, mener det ikke er noen grunn til å blåse opp betydningen av utspillet til Mogen.

– Men er man sterkt islamkritisk og savner sterke røster som tar avstand fra islam, så vil man applaudere dette. Derfor så kan det ha en viss appell blant kjernevelgerne, sier Willumsen.

Willumsen peker på at det handler om hvilket inntrykk som fester seg hos folk, og at slike utspill er med på å bygge image og omdømme. Han spør seg om det er de sterkt islamkritiske velgerne De Kristne ønsker å tiltrekke seg.

– Dette er en av sakene de fikk blest om, men er det den saken de ønsker å profilere seg på? Det tviler jeg sterkt på. Jeg håper de har bedre saker å profilere seg på enn dette, sier Willumsen.

Han synes det er klokt av partileder Erik Selle å distansere seg fra utspillet.

– Hvis de skal favne så bredt som de ønsker, og bryte sperregrensa, så må de rekruttere fra andre miljøer også, sier Willumsen.

LES OGSÅ: Nykommer kan bli valgjoker

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter