Nyheter

Dropper kirkebryllupet i solidaritet med homofile

Når ikke homofile får gifte seg i kirken, vil ikke Ingeborg Tornes og Egil Pedersen gjøre det heller.

– Vi snakket litt fram og tilbake om det, men det ble avgjørende for oss at Den norske kirke står for ting vi ikke kan stå inne for, sier Egil Pedersen (33).

Om en uke gifter han seg med Ingeborg Tornes (37) i Halden tingrett.

– Vi har homofile familiemedlemmer. Når de ikke kan gifte seg i kirken, vil ikke vi gjøre det heller, sier hun.

LES OGSÅ: Frykter debatt om kirkelig bryllupssvikt

Kristen bakgrunn

Homofilispørsmålet er viktig for Tornes, som forteller at hun vokste opp som en del av en lavkirkelig menighet.

– Jeg har venner som er både kristne og homofile. De har slitt veldig med å akseptere sin egen seksualitet fordi de har vært redde for fordømmelse og for å miste venner og miljøet sitt, sier hun.

Tornes sier at hun at stor har respekt for kirken og at hun oppfatter den som en institusjon som verner om familien og enkeltmennesker i nød. Spesielt trekker hun fram arbeidet til Kirkens Nødhjelp og Kirkens Bymisjon som positivt.

LES KOMMENTAREN: Kirkens store bryllupsdilemma

– Har ikke valgt å bli homofile

– Med tanke på at kirken i mange situasjoner viser stor medmenneskelighet, gjør det meg trist at den vender seksuelle minoriteter ryggen. Det er litt ironisk at kirken er det siste stedet der homofile møter motstand. Det burde ha vært kirken som først ga aksept til en minoritet i samfunnet, sier Tornes.

Pedersen er medlem av Den norske kirke, i motsetning til forloveden. I tillegg har han – fra et tidligere ekteskap – en sønn som er døpt der. Han sier han godt kunne giftet seg i kirken dersom ekteskapspolitikken der hadde vært annerledes,

– Jeg kommer fra en kristen familie og liker tradisjoner. Jeg synes det er synd at de er mot å vie homofile. Folk har ikke valgt å bli homofile selv, sier han.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Viktig bidrag til søkelys på saken

– Jeg synes dette er en viktig symbolhandling, sier leder for Åpen kirkegruppe for lesbiske og homofile, Frode Kinserdal.

Han sier han ikke har hørt om noen andre som har valgt bort kirkebryllup i solidaritet med homofile, selv om han ikke ser bort fra at det finnes dem som gjør det. Kinserdal ønsker dog selv ikke å oppfordre gifteklare par til å velge bort kirkebryllup.

– Hver enkelt må kjenne på sin egen relasjon til kirken, men hvis det føles riktig for dem å gjøre dette, er det et viktig bidrag til å sette søkelys på denne saken, sier han.

– Idretten er også ille

– Hva tror du homofilispørsmålet har å si for Den norske kirkes omdømme? 

– Jeg tror det kan ha en del å si, særlig i de miljøene som ikke er så aktive i kirken. Der blir kanskje det eneste de hører om kirken det at den er negativ til homofile, sier Kinserdal.

– Er du enig i påstandene om at kirken er det siste steder de homofile møter motstand og at den burde akseptere minoriteter?

– Jeg er enig i at kirken burde være først ute med å gi aksept til minoriteter, men kirken er ikke alene om dette. Idretten er et annet område som har en vei å gå, og i mange flerkulturelle miljøer er det også langt igjen, sier Kinserdal.

– Ikke vanlig argumentasjon

– Jeg treffer mange par som skal gifte seg eller vurderer å gjøre det, men jeg har ikke truffet noen har trukket inn dette som argumentasjon mot kirkebryllup, sier samlivsekspert og professor ved Høgskolen i Bergen, Frode Thuen.

Han tror at dagsaktuelle tema som homofili spiller mindre rolle enn de mer grunnleggende verdistrømningene i samfunnet, og at nedgangen i andelen kirkelige vigsler skyldes at nordmenn blir stadig mindre opptatt av kristendom.

– Det har vært en sekulariseringstrend over mange år som har ført til at kirkelige tradisjoner og ritualer har fått mindre betydning for folk. Men antall vigsler er stabilt og skilsmissetallene har gått ned de siste årene. Folk ønsker å satse på ekteskapet, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter