Nyheter

Island tillater hån av religion

Den lutherske kirken på Island ga tommel opp for fjerning av blasfemiparagrafen, mens katolikker og pinsevenner var imot.

Nasjonalforsamlingen på Island vedtok sist torsdag å oppheve paragrafen som forbyr blasfemi. Lovendringen ble foreslått av Piratpartiet i kjølvannet av terrorangrepet på satirebladet Charlie Hebdo i januar i år.

«Det islandske alltinget har med dette sendt et viktig signal om at friheten ikke bøyer av for grusomme angrep», skriver partiet på sin hjemmeside.

LES OGSÅ: Blasfemiparagrafen er historie

– En gledens dag for humorister

Piratpartiet kaller det «en gledens dag for humorister og venner av ytringsfriheten». I beskrivelsen av den nye rettstilstanden bruker partiet imidlertid en formulering som understreker at det ikke er hatefulle utsagn som nå er beskyttet av loven, men mer godhjertet eller vennlig spøk med religioner og personer knyttet til disse. Hatefulle utsagn vil fortsatt kunne straffeforfølges, understrekes det.

Ifølge BBC var den lutherske folkekirken sentralt tilhenger av lovendringen, mens Den katolske kirke, pinsevennene samt et av folkekirkens prostier var imot.

LES OGSÅ: Nå er det lov å håne andres tro

To dømt på 97 år

«Skal ytringsfriheten gå så langt som til at en persons identitet fritt skal kunne fornærmes, så betyr det at den personlige friheten for individer og grupper undermineres», heter det i en uttalelse fra Den katolske kirke i landet.

Loven har vært gjeldende siden Island ble suverent i 1918, men bare to personer er dømt for å ha brutt den – i 1925 og 1983. Piratpartiet mener likevel at den har begrenset ytringsfriheten. Strafferammen har gått fra bøter og opp til tre måneders fengsel.

LES OGSÅ: Tester ut krenkningens grenser

Ble hurtigfjernet i Norge

Også i Norge er blasfemiparagrafen fjernet i kjølvannet av angrepet på Charlie Hebdo. Straffeloven ble vedtatt endret i 2005, men ikrafttredelsen ble utsatt i påvente av ny IKT-systemer i politiet.

Etter skytingen i Paris mente imidlertid stortingsrepresentantene Anders B. Werp og Jan Arild Ellingsen (Frp) at lovendringen måtte iverksettes, og i mai gjorde Stortinget og regjeringen kort prosess.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter