Nyheter

Malala krever tolv års skolegang for alle barn

Alle barn bør få tolv års skolegang, mener fredsprisvinner Malala Yousafzai.

Nå ber hun verdens ledere sørge for 315 milliarder kroner til utdanning hvert år slik at målet kan nås.

For første gang siden hun mottok fredsprisen i fjor, var Malala Yousafzai (17) tilbake i Oslo mandag for å delta på den internasjonale utdanningskonferansen som Norge er vertskap for.

Budskapet hennes er at det er på tide at verdens ledere sørger for at alle barn skal få tilgang til hele skoleløpet på tolv år. Ikke seks år eller ni år, som har vært tidligere målsettinger.

LES OGSÅ: Humanetikerne sier nei til presteskole på Universitetet

– Slutt å sløse

– I fjor i Oslo snakket jeg om den historiske muligheten vi har til å få slutt på sløsingen med potensial og tomme klasserom. Nå må vi ta et valg: Å gjøre mer av det samme, eller å velge modig lederskap for å sørge for at ingen jenter nektes utdanning, sier Malala i en uttalelse før konferansen startet.

– Nå må vi gripe denne muligheten og sette planene ut i live for å sørge for at alle jenter kan gjennomføre minst tolv års kvalitetsutdanning, sier hun.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Må holde løftet

I mai i år undertegnet ministre fra mer enn hundre land en erklæring i Sør-Korea hvor de forpliktet seg til å sørge for gratis grunn- og ungdomsskole for alle barn innen 2030. En slik forpliktelse vil koste anslagsvis 2.700 milliarder kroner årlig innen 2030. Gapet mellom hva det koster, og hva landene har lovet, ligger på 315 milliarder kroner i året. Malala Yousafzai sier politiske ledere må dekke opp det som mangler.

– De fattigste jentene får bare tre år med skolegang på grunn av mangel på vilje og visjon hos våre myndigheter. Dette er uakseptabelt. Ledere i det 21. århundre må levere på sine løfter og investere i fremtiden. De må begynne å investere i bøker, utdanning og håp heller enn i våpen, krig og konflikt, sier hun. (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter