Nyheter

Ti har fått bli 
på Lex Amelie

Teknisk Ukeblad angrer ikke på at de ga fast jobb til Maria Amelie.

På et redaksjonsmøte 14. januar 2011 hadde flere av medarbeiderne i Teknisk Ukeblad hørt om at politiet hadde arrestert Maria Amelie for å sende henne ut av Norge. Få timer etter møtet tilbød Teknisk Ukeblad fast jobb. Saken endte med en egen instruks fra Justisdepartementet, som gjorde at Amelie igjen fikk opphold i Norge få måneder senere.

– Vi har ikke angret. Det var fantastisk å ha henne i redaksjonen. Hun er kunnskapsrik og arbeidssom, og selv om hun ikke hadde direkte journalistisk erfaring, lærte hun det veldig fort, sier redaktør Tormod Haugstad.

LES OGSÅ: – Bør alltid fortelle sannheten

Ulike reaksjoner

Han forteller at Teknisk Ukeblad også fikk mange negative reaksjoner fra lesere, og til slutt stengte kommentarfeltet.

– For oss var dette en sosial handling. Flere av journalistene sa at sånn som dette kan man ikke behandle folk. Ingen av oss hadde satt oss grundig inn i regelverket.

Redaktøren innrømmer at de tok en sjanse, men hadde en grundig samtale med Maria Amelie, som egentlig heter Madina Salamova. Hun hadde da en master i teknologi og samfunn fra NTNU.

Bokprosjekter

I april i år sluttet Maria Amelie (29) i Teknisk Ukeblad for å jobbe med flere bokprosjekter.

– Teknisk Ukeblad var helt fantastiske som ga meg jobb, sier Amelie til bladet Journalisten.

Ifølge Utlendingsdirektoratet har nå ti personer fått opphevet innreiseforbud og ny arbeidstillatelse etter instruksen som gjerne kalles «Lex Amelie». I 2014 gjaldt dette fem personer, i 2013 én, i 2012 to og i 2011 tre personer.

LES OGSÅ: Angrer på at hun sa hvem hun er

Nåløye

SV-politiker Karin Andersen mener at regelen bør evalueres og kanskje utvides.

– Vi visste at dette var et trangt nåløye, sier hun.

Heidi Greni (Sp) synes at svakheten ved «Lex Amelie» er at den gir en løsning bare for dem som har tatt høyere utdanning.

– Vi må vurdere om det er andre måter vi kunne løst dette på. Jeg sliter med at vi skiller folk som har universitetsutdannelse og folk som er sykepleiere, sier Greni.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter