Nyheter

Norsk biskop kan signere klimabrevet

Biskop Tor B. Jørgensen er særdeles begeistret for det han leser i pave Frans sitt omfattende dokument «Laudato si» (Vær priset) om klima og miljø.

Biskopen i Sør-Hålogaland har vært en frontfigur i Den norske kirkes klimakamp og måtte nylig tåle refs fra stortingspolitiker for å bidra til politisering av kirken. Han synes det er bra at paven går enda lenger i klare synspunkter om å ta vare på skaperverket.

Oppmuntrende

– Jeg har nå lest mesteparten av klimabrevet og synes det er fantastisk flott og veldig spennende. At paven kommer med et så sobert og helhetlig dokument om klima og bærekraftig utvikling er oppmuntrende og løfterikt, også med tanke på Den katolske kirkes videre engasjement i klimakampen, sier Jørgensen.

Tidligere i år måtte Jørgensen og hans nordlige bispekollega Olav Øygard tåle krass kritikk fra stortingsrepresentant Tina Bru (Høyre) fra oljefylket Rogaland, etter at de i en kronikk i Aftenposten tok til orde for at Norge bør bremse petroleumsproduksjonen og la mye olje ligge igjen i bakken. Bru varslet utmelding av Den norske kirke i protest, men biskopene stod på sitt og mente Norge har et spesielt ansvar for å gå foran i jakten på alternative og fornybare energikilder.

LES OGSÅ: Paven som oppsøker stormen

Bush-protest

Pavens klimabudskap har allerede ført til protester og internasjonal debatt om en politisert kirke. Både Jeb Bush og andre republikanske presidentkandidater i USA refser paven for å befatte seg med klima­politikk, et område der det i enkelte konservative kretser er sterk skepsis for de konklusjoner det store flertall av forskere trekker om menneskeskapt klimaoppvarming. Fra deler av høyre­siden har det lenge kommet kritikk om at pave Frans i økonomiske spørsmål nærmest framstår som en rødglødende anti-kapitalist.

Biskop Jørgensen mener at paven har vært modig i mange­ spørsmål om globalisering og markedsdominert økonomi. Han påpeker at i skrivet om evangelisk glede fra hans første år som pave i 2013 – Evangelii Gaudium – kom Frans med meget skarp fordømmelse av en materialistisk kultur der altfor mye blir styrt av målet om økonomisk ­gevinst, uavhengig av hvilke goder­ eller ulemper dette tilfører­ fellesskapet.

Dristigere pave

– Når jeg er blitt kritisert fordi jeg har påpekt at økte skatter kan være et redskap til å motvirke virkningen av større forskjeller mellom fattige og rike, så er jo det synspunktet bare småtterier sammenlignet med pave Frans, som er veldig mye dristigere i måten han beskriver denne virkeligheten på.

Jørgensen mener paven har valgt et meget betimelig tidspunkt for sin ensyklika, med muligheter til å påvirke opinion­ og beslutningstakere fram mot klima­toppmøtet i Paris i desember.­ Han maner til et bredt økumenisk samarbeid om alt fra kirkelige uttalelser til klima­pilegrimsvandring til Paris, med utgangspunkt i kirkens helt spesielle ansvar for å ta vare på skaperverket.

LES OGSÅ: – Dårlige dager for klimaskeptikere

Kan signere

– Jeg kan underskrive omtrent alt pave Frans skriver i dette dokumentet. Det er helt i tråd med uttalelser og perspektiver om temaet fra Den norske kirke de siste 20 årene. Og ikke noe er bedre enn hvis vi nå får en enda bredere kirkelig allianse som kan bidra positivt til de holdningsendringene som er helt nødvendig, sier Jørgensen.

Han er spesielt glad for at pave Frans så sterkt knytter problem­ene med klimaoppvarming til den fattige del av verden, og pålegger rike land et særlig ansvar for klimakutt.

– Jeg vil tro at pavens og hans kirkes klare røst kan ha innvirkning på folks vilje til å endre sin livsførsel i en mindre energikrevende retning. Det store spørsmålet er om individuelle holdninger følges opp av det viktigste, nemlig politisk vilje til å fatte de vedtak som må til for virkelig å kutte klimautslippene. Det vil koste, men vi må våge modige handlinger som gir konkrete utslag i klimakampen.

Politisk figur

Jørgensen mener paven her har en viss fordel ettersom han ikke bare er en ­religiøs leder, men også en politisk figur som rår over Vatikanets diplomati. Derfor er den norske biskopen spent på om pavens globale perspektiver avtegner seg i vilje i Den katolske kirken til å presse på for modige endringer på nasjonalt og lokalt nivå, der klimakutt ikke kommer uten kostnader og ulemper.

– Pave Frans har gitt et meget godt bidrag. Han skriver godt og vakkert om verdien av hele skaperverket, i et dokument som understreker det åndelige, teologiske og moralske ansvar vi som kirke og kristne har for å arbeide for endring som kan berge klima og miljø, sier biskop Tor B. Jørgensen.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Nyheter