Nyheter

En roboten med hjerte

Roboten Pepper er laget for å gjøre deg glad. Kan den erstatte mennesker?

Pepper er navnet på den lille roboten som kan tolke tonefall, ansiktsutrykk og reagere på berøring. Den kan se om du er trist, glad eller lei deg. Først og fremst er den laget for å være sosial, ikke for å hjelpe til med praktiske gjøremål.

Roboten ble annonsert i 2014, men ble lørdag lagt ut for salg for første gang. De 1.000 tilgjengelige eksemplarene ble solgt ut på minutter, melder selskapet SoftBank Robotics Corp, som står bak roboten.

– Mest av alt skal den forsøke å gjøre deg glad, sier selskapets prosjektmanager til CNN.

De markedsfører den som verdens første robot med «hjerte».

LES OGSÅ: Kan robotane lære oss å elske?

Lære av omgivelsene

Pepper er utstyrt med kameraer og berøringssensorer. På nettsiden skriver produsenten at roboten vil lære å «vokse» gjennom sin emosjonelle motor og innsamling av data fra omgivelsen.

Selskapet mener roboten kan være første skritt for å spre roboter til hele verden.

Ligne på oss

Jim Tørresen, professor i informatikk ved Universitetet i Oslo studerer robotsystemer og forteller at forskning på roboter og følelser er et eget forskningsfelt.

– En følelsesrobot skal ikke bare kunne oppfatte dine følelser, men også kunne respondere og selv utrykke følelser, sier han.

Han kjenner ikke til Pepper, men mener det kan oppfattes feil å si at roboter har «hjerte», fordi det er et dataprogram som styrer robotens reaksjoner.

Likevel tror han den kan gi et inntrykk av å ha følelser.

– Når roboter kan ta til seg informasjon og lære av miljøet den er i, vil reaksjonene bli mer uforutsigbar og variert. Det kan gjøre at den virker mer lik oss mennesker, sier Tørresen.

LES OGSÅ: Tror på robotsex

Fasinasjon

At Pepper eller andre lignende roboter skal erstatte en menneskelig venn, tror Tørresen derimot ikke vi behøver å være redde for.

– En maskin kan ikke erstatte sosialt samvær med andre mennesker. Det handler mer om teknologisk fasinasjon og at roboter har en styrke i det å kunne hjelpe oss med praktiske oppgaver.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter