Nyheter

Charterturister gir bistand til flyktninger

Skandinaviske charterturister på vei til Hellas tar med klær, tepper og nødhjelp til flyktninger.

Kos, Lesbos og Kreta er kjent som ferieparadiser for soltørste skandinaver. Nå er øyene også blitt båtflyktningenes port inn i Europa. Hver dag kommer cirka 600 flyktninger til greske øyer, viser tall fra FN. Samtidig vil nesten én av fem nordmenn reise på ferie til Hellas i sommer. Flere pakker klær, sko og nødhjelp til flyktningene i feriebagasjen.

LES MER: – Flott at de vil hjelpe, sier Leger uten grenser

– Flere av gjestene har spurt om de kan ta med klær og andre ting til flyktningene. Mange gir også bort ting de tenker de ikke trenger å ta med hjem eller noe de har kjøpt der nede, forteller kommunikasjonsrådgiver Beatriz Rivera i Apollo.

LES MER: Vi gjør narr av barmhjertigheten, skriver Erling Rimehaug

«Ødelegger atmosfæren.»

Bare i forrige måned kom 7.200 mennesker i land på strendene til de greske øyene, ifølge FNs høykommissær. Et sted melder nyhetsbyrået Reuters om at flyktningene bor på et forlatt hotell. Alle turister er ikke like positive.

Den britiske avisen The Telegraph skriver at antallet overnattingsbesøk på ferieøya Kos har falt med 52 prosent, ifølge et stort hotellbestillingsfirma. Flere aviser internasjonalt har også meldt om turister som er misfornøyde og mener flyktningene «ødelegger atmosfæren» på øya.

I Norge sier reiseselskapene at de ikke har merket noen slik nedgang.

– Syv av ti reiser vi selger er fremdeles til greske øyer, sier 
Rivera i Apollo.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Hjelpeorganisasjon

Apollo har startet et samarbeid med organisasjonen Kos Kindness, som opprinnelig ble laget for å hjelpe grekere som var blitt fattige på grunn den økonomiske krisen i Hellas. Nå hjelper de også flyktninger.

– Våre reisende kan levere 
gavene til våre ansatte på hotellene, som har kontakt med Kos kindness, sier Rivera.

Også reiseselskapene Ving og Star Tour flyr nordmenn til greske øyer i sommer. Men de har ikke fått henvendelser fra reisende som vil ta med seg noe til flyktningene.

LES MER: Tar penger fra andre fattige for å betale Syria-forlik

20 kilo ekstra

Den danske avisen Kristelig Dagblad skrev i forrige uke om charterturistenes bistand. I Danmark og Sverige er charterselskapene og -turistene ivrigere enn i Norge. Den danske varianten av Ving, selskapet Spies reiser, gir nå turistene 20 kilo ekstra bagasje dersom vil ha med et ekstra kolli med utstyr til flyktningene.

– Vi opplever at mange er interessert i å ta med noe, sier Torben Andersen, kommunikasjonssjef i Spies.

Tilbudet med ekstra kolli 
gjelder kun for reisende fra 
Danmark og Sverige. På Vings kontorer i Norge har det ikke vært noe behov for å ta opp 
temaet.

– Vi har ikke fått henvendelser fra reisende om å ta med noe til flyktninger, så vidt jeg vet, sier Elisabeth Larsen-Vonstett, 
informasjonsavarlig i Ving.

Men hun er ikke ukjent med at turister vil bidra for å hjelpe mennesker i nød når de er ute og reiser. Hun viser til tiden 
etter jordskjelvet på Haiti i 
2010.

– Jeg jobbet i Star Tour den gangen, og vi fløy til den Dominikanske republikk. Turistene tok med seg ting som ble sendt videre til Haiti, forteller Larsen-Vonsett.

Havneområdet

Til tross for den sterke tilstrømmingen av flyktninger, mener flere av reiseselskapene Vårt Land har snakket med at turistene ser lite til flyktningene under selve ferieoppholdet.

– Flyktningene holder seg gjerne i havneområdet eller rundt politistasjonen. En god del er innkvartert på hotell, men ofte ikke de som ligger i turistområdene, sier Mathias Bergendahl, pressekontakt i Star Tour i Norge.

Han legger til at flyktningene som oftest drar videre til fastlandet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter