Nyheter

Innvandrere er valgets tapere

Det høyrepopulistiske Dansk Folkeparti ligger an til å gjøre et svært godt valg.

Den blå blokken leder klart etter at over 30 prosent av stemmene er telt opp i Danmark. Men det høyrepopulistiske Dansk Folkeparti ligger an til å bli større enn statsministerkandidat Lars Løkke Rasmussens Venstre.

På DRs prognose leder blå blokk med 91 mandater over den røde fløyens 84 mandater. Dermed kan seieren være i boks før de fire mandatene fra Grønland og Færøyene er klare.

Venstres Lars Løkke Rasmussen ser dermed ut til å ta over statsministerposten fra Socialdemokraternes Helle Thorning-Schmidt. Det til tross for at Venstre ser ut til å bli den store taperen, mens Socialdemokraterne kan få 47 mandater – 3 flere enn i dag.

Valgets store vinner Dansk Folkeparti har nemlig gått forbi Venstre som største parti på blå side etter at over 30 prosent av stemmene er telt opp.

På DRs prognose får partiet helt til høyre i dansk politikk hele 38 mandater. Venstre mister på sin side 12 mandater og ligger an til stå igjen med bare 35.

LES MER: Skam for politikken når Helle trekker innvandringskortet, skriver Helge Simonnes

– God følelse

Partileder Kristian Thulesen Dahl ser dermed ut til å ha nytt godt av at asyl- og innvandringspolitikken er blitt et hovedtema i valgkampen, der de to største partiene har begge forsøkt å fremstå som garantister for at Danmark skal ha en streng innvandringspolitikk.

– Jeg har en god følelse av at vi har gjort det godt i valgkampen. Nå skal vi høste fruktene av vårt arbeid, sier Thulesen Dahl, som leder et parti som er kjent for å ville stenge Danmarks grenser.

LES MER: Kjemper om troverdigheten

– Ydmykende

Men partilederen har ikke avslørt om han vil inn i en eventuelt blå regjering, selv om partiet lengst til høyre i dansk politikk ser ut til å bli en solid maktfaktor i Folketinget.

– Venstre ser ut til å gå på et ydmykende valgnederlag, og partiet vil ikke være i stand til å styre en blå regjerings kurs. Det vil i stedet være Kristian Thulesen Dahl som styrer i manesjen, sier politisk kommentator Lars Tirer Mogensen i avisa Information til Ritzau.

LES MER: Landsbygda er valgets taper

Alternativ seier

Også det ultraliberale Liberal Alliance, som tilhører blå blokk, ser ut til å ha gjort et knallvalg, med en oppgang på 6 til 15 mandater på målingene. Partiet er sterkt uenig med Dansk Folkeparti i innvandringspolitikken og har gjort det klart at det bare vil være med i en borgerlig regjering hvis det garanteres innflytelse.

I rød blokk er det tidligere kulturminister Uffe Elbæks helt ferske parti Alternativet som går av med seieren. Det radikale grønne partiet får hele ni mandater i Folketinget på DRs og TV 2s valgdagsmålinger.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Tvilere

Med dødt løp også på meningsmålingene før valgdagen, appellerte statsminister Helle Thorning-Schmidt til tvilerne da hun selv avla stemme på Østerbro i København tidligere torsdag.

– Jeg håper at riktig mange kommer ned og stemmer, og at de stemmer på det trygge valg. Det er Socialdemokraterne, fastslo Thorning-Schmidt.

LES MER: Harde toner mot innvandrere

Facebook-valgkamp

Hun har kalt hovedmotstanderen Løkke Rasmussens politikk for et «eksperiment». Nylig sendte hun ut et brev til 1,5 millioner danske husstander der hun advarte mot sentrum-høyrepartiet Venstres varslede nullvekst i offentlig sektor.

Venstre slo tilbake med å anklage regjeringens største parti for å ha kuttet i velferden, og på sin Facebook-side torsdag forsøkte Løkke Rasmussen atter en gang å påvirke de mange tvilerne. Det skal ikke koste penger å gå til legen, offentlig ansatte skal ikke få sparken, og verken dagpenger eller førtidspensjon skal kuttes, slo han fast drøyt to timer før valglokalene stengte.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter