Nyheter

Jeb Bush i klinsj med pave Frans

Jeb Bush vil ikke være den første som skaller av i et kobbel av republikanske kandidater. Han kan godt komme til å bli Hillary Clintons hovedmotstander.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Katolikken Jeb Bush har omsider erklært at han vil være republikanernes kandidat til å bli USAs 45. president. Dermed melder han seg på i et kobbel av republikanske kandidater, blant annet milliardæren Donald Trump som lanserte seg selv tirsdag.

Bush den tredje startet valgkampen med å refse pave Frans for at Den katolske kirke har sterke meninger om klimaspørsmålet. Bare 47 prosent av amerikanerne tror at klimaproblemene er menneskeskapte. Utspillet fra Bush om at religiøse ledere ikke skal mene noe om politiske spørsmål, kan faktisk gavne hans valgkamp.

LES MER: Har noen monopol på presidentvervet i USA?

Første kvinne

Hos demokratene virker det nesten opp- og avgjort at Clinton skal være deres kandidat. Hun blir i tilfelle den første kvinne som går inn i et slikt valgrace. Hun kan skilte med åtte år i Det hvite hus som presidentfrue, og hun kan vise til en formidabel innsats som utenriksminister i Barack Obamas regjering.

Men inntil videre knytter spenningen seg til hvem som blir hennes motkandidat på republikansk side. Tabloide medier ønsker seg en kamp mellom familiene Bush og Clinton, to politiske aristokratier som nesten er kommet opp på Kennedy-nivå. Mange tok det for gitt at Jeb Bush ville bli det selvsagte valget om han meldte seg på.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Bort fra broren

Det har 62-åringen nå gjort, men skal man tro på meningsmålingene, er det ikke åpenbart at han vil bli foretrukket av republikanerne. Å være sønn av en tidligere president har sine fordeler, men når kandidaten også har en bror som har sittet åtte år i Det hvite hus, kan det være en ulempe. Ettermælet til George W. Bush er nok dårligere i Europa enn i USA, men selv i Amerika er det mye som hefter ved mannen som regjerte i åtte år fra 2001. Angrepet mot Saddam Hussein og Irak er noe av det som har stemplet familien Bush.

Jeb Bush har gjort sitt beste for å distansere seg fra broren. Han fremstiller seg selv som en moderat politiker og spiller sterkt på innsatsen han gjorde som guvernør i vippestaten Florida gjennom to perioder. Noen fremstiller ham som en reformator, andre plasserer ham langt til høyre etter den iherdige innsatsen for å redusere skattene. Dette engasjementet preget særlig hans første periode.

Få amerikanske presidentkandidater kan skilte med sterk utenrikspolitisk erfaring. Det gjelder også for Jeb Bush. Før han erklærte sitt kandidatur, la han ut på en reise til Europa. Hans valgkampteam var nok godt fornøyd med at Angela Merkel fant det passende å møte ham i Berlin.

Helge Simonnes

Helge Simonnes

Tidligere sjefredaktør i Vårt Land.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter