Nyheter

Israel gjør narr av utenlandske journalister

Beskriver Hamas-tunnel som «den første palestinske T-banen».

Israels utenriksdepartement har laget en video hvor de gjør narr av utenlandske journalisters dekning av krigen på Gazastripen i fjor.

Den 49 sekunder lange animasjonsvideoen ble publisert på YouTube søndag og har fått navnet «Open your eyes about Gaza».

Videoen starter med en blond TV-journalist i Gaza som med amerikansk aksent sier «det er ingen terrorister her, bare vanlige mennesker» inn i kameraet, mens en maskert mann i bakgrunnen fyrer av en rakett.

I en annen scene beskriver reporteren tunneler som Hamas har brukt til å komme seg gjennom til Israel, som «den første palestinske T-banen».

«Åpne øynene dine, terror preger Gaza», er sluttbudskapet i videoen.

LES MER: Kampen om sannheten raser på sosiale medier

Forsvarer angrep

Videoen ble vist på en pressekonferanse mandag der israelske myndigheter la frem sin egen rapport etter krigen på Gaza i fjor sommer. Den slår fast at israelske angrep mot mål på Gazastripen var lovlige og ikke rettet mot sivile mål.

Rapporten hevder at Israels forsvar bare gikk til angrep på mål man «med rimelig sikkerhet» kunne slå fast at var militære eller deltok i kamphandlinger.

Over 2.100 palestinere ble drept under den 50 dager lange krigen i fjor sommer. De fleste av dem var sivile. På israelsk side ble 67 soldater og 6 sivile drept.

– Mye av det som fra utsiden kan se ut som tilfeldige angrep på sivile, var faktisk angrep rettet mot legitime, militære mål som bare ser ut til å være sivile, heter det i rapporten.

Rapporten vedgår at sivile også ble drept i angrepene, men den omtaler dette som uheldige konsekvenser av lovlige angrep.

Palestinske myndigheter avviser konklusjonene i rapporten og ber om en internasjonal gransking av Israels handlinger i fjor sommer.

LES MER: Hjelpeorganisasjoner: Mer kynisk bruk av barn i krig

Overraskert

- Dette var noe helt nytt. Jeg kan ikke huske å ha sett noe lignende, sier Reidun K. Nybø, assisterende generalsekretær i Norsk Redaktørforening, til Aftenposten.

Hun poengterer at videoen ikke legger skjul på hvem som er avsender.

- For meg forteller dette noe om hvor betent denne konflikten er, og hvor massiv kritikken har vært av media sin rapportering, fra israelsk side.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Virker panisk

Også Nils A. Butenschøn ved Norsk senter for menneskerettigheter mener videoen representerer noe nytt.

- Jeg vet at Israel har satset veldig på en kampanje for å nøytralisere en annen utredning, som FNs menneskerettighetsråd tok initiativ til. Det har jo også vært en strøm av utenlandske ledere og andre som har vært i Gaza og uttrykt forferdelse over situasjonen. Så Israel har et stort behov for å få oppmerksomheten bort fra konsekvensen av krigføringen og isolasjonen av Gaza. Men denne videoen fremstår litt panisk, sier Butenschøn til Aftenposten

Fordømmer videoen

Videoen ble raskt fordømt av organisasjonen Foreign Press Association (FPA) i Israel.

– Det er bekymringsfullt at departementet bruker tid på å produsere en video som forsøker å latterliggjøre journalister som rapporterer om en konflikt, heter det i en uttalelse fra organisasjonen.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter