Nyheter

– Storhaug spiller på jødehat-lignende konspirasjoner

Organisasjoner som Human Rights Service bytter ut jøder med muslimer, og sier at muslimer er her for å undergrave samfunnet vårt, advarer Tor Bach.

Erna Solbergs statssekretær Laila Bokhari (H) går ikke for langt når hun nevner Hege Storhaug som en av stemme som er farlig hvis den blir stående uimotsagt. Det mener Tor Bach.

– Jeg synes Bokhari er godt innenfor. Det er en skandale at Human Rights Service får statsstøtte, sier Bach, redaktør for nettstedet Vepsen.

– Ikke debattpoliti

Direktøren i ytringsfrihetsorganisasjonen Fritt Ord har ingen formening om statsstøtten bør kuttes:

– Tor Bach må gjerne være debattpoliti. Det kommer ikke Fritt Ord til å være. På generelt grunnlag vil jeg si at det er viktigere å få folk med i samfunnsdebatter enn å dytte noen ut, sier Knut Olav Åmås.

Tor Bach har fulgt innvandringskritiske og høyreekstreme miljøer med kritisk blikk i mange år. Vepsen vil bekjempe voldelige, totalitære og rasistiske bevegelser gjennom ord og avsløring, og styreleder er tidligere Venstre-statsråd Guro Fjellanger. Hun tok over etter Anne Sender, tidligere forstander for Det mosaiske trossamfunn.

LES MER: Hege Storhaug ønsker et opprør mot muslimske lovskoler

Farlige stemmer

Som gjest i radioprogrammet Salongen på NRK mandag, sa Bokhari etter mange spørsmål om farlige stemmer og radikalisering:

– Hvis Arfan Bhatti og Hege Storhaug blir stående uimotsagt, mener jeg vi har en utfordring i å skape et debattmiljø slik at deres meninger ikke blir sannheten.

Frp-nestleder Per Sandberg uttalte til VG i går at da må regjeringen være farlig, siden den gir tilskudd til organisasjonen Human Rights Service, der Hege Storhaug er kommunikasjonssjef.

Sammen med 12 andre instanser får Human Rights Service tilskudd over statsbudsjettet i en pott som for 2015 er på 15,5 millioner kroner. I budsjettforslaget for 2015 skulle HRS få én million kroner. Men da budsjettet ble vedtatt, var støtten til Human Rights Service økt til 1.835.000 kroner. Støtten tilhører en pott for nasjonale ressursmiljø på innvandringsfeltet. Målet er å bidra til økt deltakelse og tillit i samfunnet blant innvandrerbefolkningen.

Bach mener at Human Rights Service (HRS) er en ekstremistorganisasjon og en hatgruppe som utelukkende skriver negative ting om muslimer.

– Det er ingenting kvalitativt som skiller HRS fra Norwegian Defence League og Pegida. De har markedsført de samme Eurabia-teoriene som Fjordman og Breivik, sier Bach.

Underkastelse

Eurabia-teorien går ut på at det er en forståelse mellom en rekke ledere i EU og den arabiske verden om at Europa skal underkaste seg islam. Bach har tidligere kritisert debatten om ytringsfrihet for å gå for langt i å forsvare ytringer som samfunnet hadde klart seg godt uten.

«Å slå tilbake oppfordringer til etnisk rensing er ikke «konsensussnakk». Det er en historisk nødvendighet», skrev Bach og SV-politiker Snorre Valen i et innlegg i Morgenbladet i 2013.

Bach har vært kritisk til at stiftelsen Fritt Ord ga pengestøtte til boken til bloggeren «Fjordman», Peder Are Nøstvold Jensen. Bach har understreket at selv om Fjordman ikke direkte oppfordrer til vold, er volden en uunngåelig følge av hans ideologi.

– Ligner jødekonspirasjoner

Bach ser klare paralleller til antisemittisk konspirasjonstenkning. Han mener at ingen annen gruppe mennesker i Norge må leve med et slikt offentlig debattklima som muslimer gjør nå.

– Tenk om noen skrev de samme tingene om pinsevenner eller jøder. Og det er litt av problemet her, at hele språkbruken, rammeverket, denne konspirasjonstenkningen om muslimer, er som tatt rett ut av den klassiske antisemittismen. Man har bare byttet ut jøder med muslimer, og det man sier, er at de er her for å undergrave samfunnet vårt.

– Hvor går grensen mellom innvandringskritikk og utsagn som du mener er farlige og ikke bør få stå uimotsagt?

– Den går ved konspirasjonstenkning og Eurabia-teorier, som Human Rights Service har markedsført en rekke ganger, selv om de benekter det.

Hege Storhaug ønsket i går ikke å svare på uttalelsene fra Tor Bach, og viste til andre i Human Rights Service. I en e-post skriver redaktør for Human Rights Service, Nina Hjerpset-Østlie:

– Vi har ingen kommentar til personer som Tor Bach. Det skandaløse her er at statssekretær Laila Bokhari, som snakker ut fra regjeringen og har ansvar for regjeringens sikkerhetspolitikk, faktisk går så langt som å erklære lovlydige, demokratisk innstilte borgere for en sikkerhetsrisiko.

Barne-, likestillings- og diskriminineringsdepartementet, som er ansvarlig for pengestøtten, hadde torsdag ikke anledning til å kommentere saken.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Skarpe meninger

Bokhari har ikke svart på Vårt Lands henvendelser. Til VG sier kollega og statssekretær Julie Brodtkorb (H) at Bokhari har presisert til Hege Storhaug at meningen ikke var å sammenligne Bhatti og Storhaug, men å si at det er viktig at skarpe meninger blir debattert.

– Hun presiserte derfor også at det er viktig med mange stemmer i debatten om radikalisering og at organisasjonen Storhaug er del av derfor også får midler over statsbudsjettet. Det var også kontakt onsdag morgen med Storhaug for å formidle det samme, sa Brodtkorb til VG.

Les mer om mer disse temaene:

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter