Arbeiderpartiet går tilbake på vår siste meningsmåling. Oppslutningen faller med 2,5 prosentpoeng fra måneden før.
Men 40 prosent er fortsatt et høyt tall. Partilojaliteten er dessuten fortsatt oppsiktsvekkende høy: 84,6 prosent, og potensialet for nye velgere er 23 prosent. Alt i alt er derfor Støres parti i god form.
LES MER: Sender SV ut av Tinget
Det aller meste av tilbakegangen skyldes velgere som går til Fremskrittspartiet. Det tyder på at løftet om 10.000 Syria-flyktninger i alle fall skremmer bort noen velgere. Til gjengjeld har Ap fått velgere fra SV etter landsmøtet.
Følg oss på Facebook og Twitter!
Lekker til Frp
Fremskrittspartiet får altså størst framgang, med 1,1 prosentpoeng til 11,7 prosent. Ved siden av Ap, er det KrF som avgir flest velgere til Frp. KrF vant 10.000 velgere fra Frp tidligere i år, nå vender et tilsvarende antall tilbake. Dessuten har Frp fått en god del velgere opp av sofaen. Mye tyder på at det er spørsmålet om å slippe inn flere flyktninger som har virket mobiliserende for Frp.
Regjeringspartner Høyre går like mye tilbake som Frp går fram, 1,2 prosentpoeng. Det gir oppslutning på 21,6 prosent. De tapte velgerne har stort sett gått til Venstre og Arbeiderpartiet – Høyre vinner derimot velgere fra Frp. Lojaliteten på 63 prosent er urovekkende for Høyre, og potensialet er bare 5 prosent.
LES MER: Skylder på regjeringsslitasje
Dette innebærer at Solberg-regjeringens flertall sammen med støttepartiene er borte. Miljøpartiet De Grønne sitter nå på vippen, med akkurat 4 prosent sitter de også på vippen mot sperregrensen. Under sperregrensen er derimot SV. 2,1 prosent er nytt lavmål i partiets oppslutning på vår måling. Selv om Rødt har litt lavere oppslutning enn SV, ville Rødt fått ett mandat på Stortinget, mens SV faller ut av Stortinget. Det er historisk.
Sentrum øker
Mens styrkeforholdet mellom blå og rødgrønne er omtrent som før, øker sentrumspartienes oppslutning. KrF går fram 1 prosentpoeng til 5,5 prosent. Senterpartiet går fram 0,3 prosentpoeng til 5,7 prosent, og Venstre går fram 0,2 prosentpoeng til 4,7 prosent.
Dersom denne målingen hadde vært valg, ville mandatfordelingen i Stortinget blitt: Ap 73, H 39, Frp 21, KrF 10, Sp 10, V 8, MDG 7 og Rødt 1.