Nyheter

Trosset makta

Da Hans Nilsen Hauge (1771-1824) var ute og pløyde åkeren, møtte Gud ham, og arbeidet hans fremover skulle sette dype spor i Norge.

En vårdag i 1796 da den unge bondegutten Hauge fra Rolvsøy i Tune (nå Fredrikstad) gikk med plogen og sang en salme, ble han plutselig slått av Guds nærvær.

«Nu blev mit Sind saa opløftet til Gud, at jeg ikke sandsede mig, eller kan udsige hvad som foregik i min Sjel (…)». Slik beskriver Hauge opplevelsen med egne ord. Dette ble starten på en livslang virksomhet som skulle sette dype spor i Norge.

Peter Halldorf, forfatter og pinsepastor, har sammen med sønnen Joel skrevet boken De fulgte Jesus, om trosforbilder og vitner opp igjennom historien.

I årene fra 1797 til 1804 vandret han på sine ben fra sted til sted over store deler av landet. På de gårdene hvor han fikk husrom hjalp han til i det daglige arbeid. Om kveldene samlet han de som bodde på gården og nabogårdene til andakt. Dette var ulovlig uten sokneprestens godkjennelse og Hauge ble gjentatte ganger arrestert. I tillegg til den kristne bevegelsen haugianerne, ble lekpredikanten en innflytelsesrik industrigründer.

Hvem har formet din tro mest? Del i kommentarfeltet under.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter