Nyheter

Pengene rår i fotballen

Sportsøkonom er ikke overrasket over FIFA-skandalen.

­Onsdag ble ni FIFA-topper arrestert, siktet for korrupsjon. Det kom ikke som noen stor overraskelse på sportsøkonom Harry Arne Solberg.

– Nei. Men jeg forholder meg som meteorologen til været. Fotball har noen skyggesider. Jeg er opptatt av årsakene.

– Som er?

– Noen bestikkelser er alt ­avslørt. De som tas forsvinner ut av ­FIFA-systemet, men settes­ ikke i arrest, fordi FIFA opererer over landegrensene. FIFA er basert i Sveits, der det er lite innsyn. Mange ­aktører «har noe på hverandre». Dermed skjules korrupsjon. Afrikanske og en del asiatiske land ser heller ikke like alvorlig på korrupsjon. En del midler har gått rett i lomma på representanter i disse landene.

LES MER: Norske fotballedere er feige

Sponsorstopp

Hva kan gjøres?

– Penger er makt. TV og sponsorer er inntektskildene. Media er oljen i maskineriet. Dersom flere sponsorer rygger, slik kortleverandøren Visa viser tegn til, kan det skje ting. Tyske TV-­kanaler ville for eksempel ikke vise Tour de France. Nå har sykling et strengt dopingreglement.

LES MER: – Må selveste Sepp Blatter ned på kne?

– Overlever omstridte FIFA-­president Zepp Blatter?

– Han kan gjenvelges i dag. Men trekker store sponsorer seg, må noe gjøres i FIFA. Det virker som amerikanerne har mye på ham. Han søker kanskje gjenvalg for å unngå en ublid etterfølger. Arveprinsen hans ble arrestert.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter