Nyheter

Avdekker nådeløs Hamas-vold

Minst 23 palestinere ble 
henrettet uten lov og dom av Hamas under den israelske militæroffensiven sist sommer. Tortur og bortføringer var omfattende.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Minst 16 av de drepte satt allerede i palestinske fengsler før Israel angrep, men ble hentet ut og henrettet i ly av krigføringen. Dette slår beina under påstander fra Hamas om at de var kollaboratører som hjalp Israel med å peke ut palestinske bombemål under militæroperasjonen Protective Edge som varte fra 8. juli til 16. august i fjor.

Det er en ny rapport fra Amnesty International som dokumenterer hvor nådeløst den militante palestinske organisasjonen bortførte, torturerte og henrettet en rekke palestinere under Gaza-
krigen. Flere henrettelser ble utført foran folkeansamlinger.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Påskudd

Rapporten avdekker hvordan Hamas – som har styrt Gaza siden 2007 – brukte konflikten med Israel som påskudd for å skremme egen befolkning og kvitte seg med politiske motstandere, blant annet medlemmer av Fatah, som er deres palestinske hovedmotstander.

– Det er absolutt forferdelig at samtidig som Israel påførte Gaza-befolkningen massiv død og ødeleggelse, så benyttet 
Hamas anledningen til hensynsløst å avgjøre stridigheter og gjennomføre en serie med ulovlige drap og andre grove overgrep, sier Amnestys Midtøsten-direktør Philip Luther.

LES OGSÅ: Økt stortingspress for palestinsk stat

Amnesty fastslår at Hamas-administrasjonen under kaoset i konflikten lot sine sikkerhetsstyrker få fritt leide til å utføre grusomme overgrep, også mot folk de hadde i sin varetekt før den israelske militæroffensiven brøt løs.

Uhemmet vold

– Disse rystende handlingene, der noen grenser til krigsforbrytelser, ble gjennomført som hevn og for å spre frykt på Gazastripen, sier Luther.

Amnesty har snakket med en rekke familiemedlemmer og ­andre vitner som avdekker bruk av uhemmet vold, tortur og drap mot angivelige kollaboratører – palestinere Hamas blant annet beskylder for å ha gitt Israel opplysninger om posisjonen til Hamas-ledere og andre palestinske mål.

Ifølge Amnesty er antallet utenomrettslige henrettelser av påståtte kollaboratører langt høyere enn de 23 de kan dokumentere. Blant de som ble henrettet var den 56 år gamle 11-barnsfaren Sabir al-Zain, som ble hentet av fire væpnede menn i sitt hjem 17. august i fjor. Etter flere truende telefonoppringninger fikk familien fem dager senere beskjed om at liket kunne hentes på Shifa-sykehuset.

– Min far var ufattelig torturert. Det var forferdelig. Armene var brukket. De hadde brent ham på en ovn. Hele kroppen var slått i stykker, sier en av sønnene til Amnesty International.

LES OGSÅ: Hatplakater på busser

Mange vitneprov bekrefter bruk av massiv tortur fra Hamas for å presse fram tilståelser, også mot folk som satt fengslet og forvart før de israelske angrepene startet. En av de henrettede var 45 år gamle Atta Najar, en tidligere politimann som sonet 15 års fengsel etter å ha blitt arrestert i 2009 og dømt av en militær Hamas-domstol for å ha samarbeidet med Israel.

Mannen skal ha lidd av psykiske
problemer, men ble hentet ut av fengsel 22. august og henrettet. Broren som hentet kroppen fra Shifa-sykehuset samme dag gir overfor Amnesty et vitneprov om grov brutalitet:

– Det var merker etter tortur og rundt 30 kulehull på kroppen. Armer og bein var brukket, det var som om noen hadde puttet 
liket i en sekk og smadret den. Det var også merker etter knivkutt, ifølge brorens vitneprov.

LES OGSÅ: Enstatsløsningen

Kritikk

Amnesty International retter knallhard kritikk mot Hamas-styret på Gazastripen, men også mot selvstyremyndighetene i Ramallah, som ikke har satt i gang etterforskning 
eller stilt noen av overgriperne til ansvar. Amnesty har tidligere rettet hardt kritikk mot Israels gjennomføring av militæroperasjonen.

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn har vært utenriksjournalist i Vårt Land i en årrekke, og er nå tilknyttet avisen som kommentator.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter