Joseph «Sepp» Blatter vil kommende helg bli valgt til sin fjerde periode som president i Det internasjonale fotballforbundet (Fifa). Som vanlig har motkandidatene – drevne og populære fotballnavn som Luis Figo og David Ginola – funnet det best å trekke seg i tur og orden.
Nå gjenstår bare den jordanske prinsen Ali bin Al-Hussein, en perfekt motstander for Blatter: Han har ingen sjanse til å bli valgt, men skaper en illusjon om et demokratisk valg.
LES MER: Vi jage Israel av fotballbanen
Fair play
Dermed vil Blatter sitte som president til han er 83 år gammel. Da har han styrt Fifa i 21 år som president og ytterligere 17 år som generalsekretær. Totalt 38 år på toppen av pyramiden, altså.
Kanskje ikke så rart at selvbildet er noe pompøst og at han ser på seg selv som en gave til fotballen. Om oppførselen minner om Nord-Koreas leder Kim Jung-Un, så kan Blatter slå i bordet med at han er demokratisk valgt. Dette selv om den prisbelønte gravejournalisten Andrew Jennings en rekke ganger har dokumentert Blatters bestikkelser ved tidligere valg. Fifas fine festtaler om å lære unge fotballspillere om fair play, gjelder visst ikke for organisasjonens egne ledere.
LES MER: Når Mjøndalen seirer, er Gud aldri langt unna, skriver Alf Gjøsund
Mafia
Årets Fifa-kongress i Zürich og gjenvalget av Blatter faller sammen i tid med fotball-VM for kvinner i Canada. Derfor er det naturlig å se på hva Blatter har gjort for det voksende antall jenter og kvinner som spiller fotball.
I forbindelse med VM uttalte ubeskjedne Blatter følgende til Associated Press om sitt forhold til kvinnefotball:
– Jeg ser på meg selv som en slags «Gudfar» for kvinnefotballorganisasjonen i Fifa.
Ordvalget til presidenten var neppe helt velvalgt med tanke på alle beskyldningene om at han leder en mafiaorganisasjon. Neste arrangør av VM i fotball for menn, Qatar skal, ifølge den engelske avisen Sunday Times, ha betalt 50 millioner kroner i bestikkelser til presidenter i 30 fotballforbund før avstemmingen som førte turneringen til det glohete ørkenlandet.
Følg oss på Facebook og Twitter!
Hofteholdere
Men tilbake til Blatter og kvinnene. Sveitseren fikk sitt første internasjonale toppverv tidlig på 70-tallet da han ble president i World Society of Friends of Suspenders – Verdenssamfunnet for venner av hofteholdere. Her hadde Blatter som mål å stoppe kvinner fra å erstatte hofteholderne med strømpebukser.
Det går kanskje en linje fra dette engasjementet til Blatters utspill som Fifa-president i 2004, da han foreslo at fotballjentene burde spille i trangere shortser og mer utringede skjorter. Dette, ifølge Blatter, for å «skape en mer kvinnelig estetikk».
Dette fikk den norske toppspilleren Lise Klaveness til å skrive følgende i en kronikk i VG:
«Det er når du likestiller feminitet og feminine drakter med mer sexy opptreden i form av tettsittende shortser, at du mister meg, gutten min».
Ignorant
Foran VM i Canada er det nå kommet fram at Blatter ikke engang kjente igjen fotballstjernen Alex Morgan da han møtte henne for å dele ut gullballen i 2012. Morgan var en av de tre nominerte til å få prisen – altså en av verdens tre beste kvinnelige fotballspillere.
«Det var sjokkerende at han ikke visste hvem jeg var», sier Morgan til Time.
For en mann som vasser i skandaler, var en slik ignoranse knapt noe som fikk ham til å bli våt på beina. Kvinnelige fotballspillere får sjelden store overskrifter.
Sepp Blatter har i en årrekke blitt møtt med buing på verdens fotballstadioner, men det er som om han ikke hører det. Han har over flere tiår sørget for rikelig med utviklingsmidler til afrikanske og asiatiske land – og dette gjør at de stemmer på ham i retur.
I Fifa har hvert av de 209 medlemslandene en stemme. Derfor er det vanskelig for europeiske land å vippe Blatter av tronen. Norge stemte på Blatter i forrige runde til tross for alle skan-dalene han var involvert i.
Når det på forhånd er opplagt hvem som vinner, kan det straffe seg å være blant dem som ikke har stemt på ham.
Eventyrlig
Så skal det sies at Fifa under Sepp Blatter har klart å øke sine inntekter på eventyrlig vis, først og fremst ved salg av TV-rettigheter. Men også sponsorprogrammet og tappingen av VM-arrangører bidrar sterkt til at Blatter kan strø om seg med penger.
At mannen orker å holde kjøret, selv om han nå er nesten åtti, er i mine øyne både beundringsverdig og muligens et tegn på sviktende selvinnsikt.
Men det er rart med det: Makt er sjelden lett å gi fra seg frivillig.