Nyheter

– Presset øker fra uke til uke

Det er ikke uten grunn at vi kaller dagens unge «generasjon perfekt», sier Jorunn Sundgot-Borgen.

Bilde 1 av 3

Professor ved Norges Idrettshøyskole, Jorunn Sundgot-Borgen, ser kroppspresset i samfunnet som et folkehelseproblem.

– Det er alvorlig konsekvenser knyttet til det sterke presset om å ha en perfekt kropp. Dette kan føre til spiseforstyrrelser, bortfall av menstruasjon, infertilitet, depresjon, angst og andre psykiske lidelser, sier Sundgot-Borgen og legger til:

– Vi kan ikke sitte stille og akseptere at unge og kommende generasjoner får ødelagt livskvalitet. Det virker som om kroppspresset øker fra uke til uke.

LES OGSÅ: Da jeg ga femåringen sminkedukke

– Må inn i skolen

– Hva kan gjøres?

Vi må inn i skolen for der treffer vi alle. Allerede nå må vi sette forebyggende tiltak i system og her utfordrer jeg kunnskapsminister Røe Isaksen til å ta nødvendige grep, sier hun og fortsetter:

– Vi har nylig utviklet og testet et forbyggingsprogram mot spiseforstyrrelser som virker. På skolene hvor vi gjennomførte programmet fant vi ingen nye tilfeller av spiseforstyrrelser, mens på kontrollskolene var antallet økt med hele 14 prosent, sier professoren.

LES OGSÅ: – Vi kastet ut badevekten, sier Signe Lippestad

Etterlyser forebygging

Hun vil styrke elevenes selvfølelse ved å lære dem om naturlig vekst og utvikling, motivasjon, kosthold og ordinær, fysisk aktivitet.

– Hvilke betydning har kroppen i dagens samfunn?

– Man presenteres og vurderes i altfor mange miljøer ut i fra hvordan man ser ut, og ikke hvem man er eller hva man står for som menneske. Dette er skummelt, advarer hun.

Følg oss på Facebook og Twitter!

LES OGSÅ: – Jeg forstår ikke disse som løper som gale på løpebånd

Foreldre må ta ansvar

Sundgot-Borgen mener dagens foreldre må ta sin del av skylden.

– Foreldre er ikke klar over hvordan de formulerer seg og hvilke kroppsspråk de bruker. Jeg har personer som gråter på mitt kontor og sier: «Jeg har ikke hørt at mamma sier hun er glad i meg, men hun sier at jeg ikke kan gå i den kjolen for da ser jeg stor ut» sier hun og legger til:

– Foreldregenerasjonen er utrolig kroppsfiksert. Treningsbølgen og ekstremdiettene har «tatt» for mange, og dette får ungene med seg. Noen må rope et varsko. Vi kan ikke se på at mange unge mennesker blir alvorlig syke.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter