Nyheter

Flere hundre båtflyktninger reddet i Indonesia

Rundt 800 båtflyktninger er kommet i land i Indonesia etter å ha blitt reddet fra en synkende båt av lokale fiskere. FN kritiserer nå Myanmar og andre land i området.

Mange av flyktningene tilhører den muslimske Rohigya-minoriteten i Myanmar, mens andre kommer fra Bangladesh.

Ifølge indonesisk politi har flyktningene forklart at de seilte inn i indonesisk farvann etter å ha fått ordre om å snu av Malaysias marine.

Båten deres sank etter at de kom inn i indonesisk territorialfarvann.

– Lokale fiskere så båten idet den sank, og hjalp dem, forteller politisjef Sunarya i Langsa i provinsen Aceh.

LES OGSÅ: Nytt båtflukt-mareritt

Truer med boikott

Myanmar undergraver nå et forsøk på en felles løsning på menneskesmuglerkrisen i Sørøst-Asia ved å true med å boikott et planlagt toppmøte, skriver nyhetsbyrået AFP.

Både Malaysia og Indonesia har en praksis der skrøpelige farkoster overfylt med folk fra Myanmar og Bangladesh blir beordret til å snu.

Praksisen har fått kritikk fra både FN og USA, men FNs menneskerettighetssjef Zeid Ra'ad Al Hussein påpeker at krisen i Bengalbukta ikke kan løses før Myanmar slutter å diskriminere sin muslimske minoritet.

– Før regjeringen i Myanmar gjør noe med den institusjonaliserte diskrimineringen av Rohigya-befolkningen, inkludert lik tilgang til statsborgerskap, vil denne farlige folkevandringen fortsette, heter det i en uttalelse.

– En varig politisk løsning må inkludere en diskusjon om statsborgerskap. Fire år med internasjonalt «stille diplomati» har ikke gitt resultater, sier daglig leder Audun Aagre i Den norske Burmakomité.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Stor krise

Indonesias marine opplyser at de har hindret en annen båt med flyktninger i å ta seg inn i indonesisk farvann. Samtidig kan myndighetene i Thailand fortelle at de har tauet en flyktningbåt ut på åpent hav, og at den sist ble sett på vei mot Indonesia.

Det er ikke kjent om de to landene refererer til samme fartøy. Flere tusen migranter og flyktninger befinner seg i båter i Sørøst-Asia, og landene i området prøver å unngå å ta imot dem.

FN har advart om at situasjonen kan utvikle seg til en «massiv humanitær katastrofe».

– Jeg er forferdet over rapportene om at Thailand, Indonesia og Malaysia sender båter fulle av sårbare migranter tilbake til havs. Det vil føre til mange nye dødsfall. Fokuset bør være på å redde liv, ikke utsette dem for nye farer, sier Zeid.

©NTB

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter