Nyheter

Kristne høyskolekamerater jubler for fusjonspenger fra staten

Fire kristne høyskoler fikk ni millioner i revidert nasjonalbudsjett.

– Politisk ledelse i Kunnskapsdepartementet har sagt at de heier på oss. Nå blir denne støtten synliggjort ved en bevilgning som gjør det mulig å finansiere fusjonsprosessen, sier Ingunn Moser, rektor ved Diakonhjemmet Høgskole, til Vårt Land.

Hun leder styringsgruppen for en ny kirkelig og verdibasert vitenskapelig høgskole.

Avgjøres over sommeren

– Misjonshøgskolen i Stavanger, Høgskolen Betanien og Haraldsplass Diakonale Høgskole i Bergen og Diakonhjemmet Høgskole i Oslo er blitt enige om de sentrale spørsmålene i fusjonsforhandlingene. Vi tar sikte på endelig vedtak om eierskapsspørsmålene og fusjon i våre respektive styrer over sommeren, sier Moser.

I det reviderte nasjonalbudsjettet som regjeringen la fram tirsdag, får de fire høyskolene ni millioner kroner til sammenslåingsprosessen.

– Dette opplever vi som en anerkjennelse for at vi har tatt grep og ruster oss for fremtiden.

LES OGSÅ: Kutter støtte til livssynsnøytrale rom

Færre og større enheter

– Er det nødvendig med større enheter i høyskolesektoren?

– Ja, myndighetenes arbeid med strukturreformen for høyere utdanning har gått klart i retning av færre læresteder og større institusjoner. Også private høyskoler må møte denne utfordringen. Mange små, private høyskoler på og under en kritisk minimumsstørrelse, må vurdere å bli en del av større enheter. Selv vi fire med til sammen 3.500 studenter og 300 ansatte, blir en relativt liten enhet sammenlignet med de store, statlige utdanningsinstitusjonene.

– Står flere høyskoler på vent for å bli med i deres nye, store fellesenhet?

– Vi snakker med flere, men nå må vi først få på plass fusjonen mellom oss fire. Vi vil lage en åpen og fleksibel struktur, som vi vil invitere andre inn i etter hvert, svarer Ingunn Moser.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Jobber med å finne felles navn

Hun sier at målet med fusjonsarbeidet har vært å skape en ny, kirkelig og verdibasert vitenskapelig høgskole, med høye faglige ambisjoner for utdanning og forskning.

– Hvor sikkert er det nå at de fire styrene kommer til å si ja til fusjonen?

– Vi er nå så sikre på utfallet at vi har gått i gang med mange prosesser om en felles vei videre. Vi har også invitert både ansatte og studenter til å komme med forslag til nytt, felles navn for den fusjonerte høyskolen, svarer rektor Ingunn Moser.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter