Nyheter

Lesbisk prest takker nei til to jobber

– Jeg skal nå bruke tiden på å ta vare på Sigrunn og meg selv.

Hanne Marie Pedersen-Eriksen vil verken til Sandøy eller Tromsø.

– Det er med sorg jeg takker nei til jobben i Sandøy, sier hun i en pressemelding onsdag morgen.

– Sorg fordi jeg allerede har blitt så glad i menneskene som jeg vet ønsket å ta imot meg og mitt liv på Sandøy. Samtidig kjenner jeg på en lettelse fordi presset mot meg har vært så sterkt at det har truet grunnen jeg står på.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Biskopen i mindretall

Det ble mye ståhei da Møre bispedømmeråd, med den vikarierende bispedømmerådslederens dobbeltstemme, på møtet 7. april tilbød Pedersen-Eriksen stillingen som sokneprest i Sandøy. Biskop Ingeborg Midttømme kom dermed i mindretall i bispedømmerådet. Møre-biskopen har gjort det klart at hun ikke vil ordinere homofilt samboende til prestetjeneste.

– Mobilisert motstand

– Hanne Marie ønsker å være prest. Men motstanden som ble mobilisert mot henne etter ansettelsen i Møre kommer i veien for en reell mulighet til å gjøre en god nok jobb nå, sier Elisabeth Thorsen til Vårt Land.

Hun er ledende domkirkeprest i Oslo, og fungerer som kontaktperson for Hanne Marie Pedersen-Eriksen som i disse dager er i innspurten av sine teologistudier ved Menighetsfakultetet.

I pressemeldingen som Hanne Marie Pedersen-Eriksen sendte ut onsdag morgen heter det at «å stå i kjente relasjoner som bygger meg opp, som ektefelle, prest og menneske blir viktig for meg fremover. Jeg skal nå bruke tiden på å ta vare på Sigrunn og meg selv».

– Hvor kan Pedersen-Eriksen «stå i kjente relasjoner som bygger henne opp», Elisabeth Thorsen?

– Hanne Marie bor i Oslo og her har hun et godt nettverk av venner og familie som ser henne og støtter. I situasjonen hun er i, vil det ikke være riktig å bryte opp og gå inn i noe som er både ukjent og usikkert. Å komme til et nytt sted som prest og nygift, der begge skal trives og klare å stå i det samme presset, vil være utfordrende. Ut fra en samlet vurdering er konklusjonen at å takke ja til disse prestejobbene ikke vil være en løsning som oppleves solid og god, svarer Thorsen.

LES SAKEN HER: Biskop blokkerer for lesbisk prest

Biskop Midttømme trodde i utgangspunktet at kirkeretten ikke tillater at en prest ordineres i et annet bispedømme enn der hun skal jobbe, og at det derfor ikke ville være mulig for Pedersen-Eriksen å begynne i stillingen i Sandøy.

LES MER: Sterke reaksjoner på at biskop ikke vil ordinere lesbisk prest

Har søkt på flere jobber

I uformelle møter mellom biskopene og i dialog med kirkerettseksperter ble det imidlertid avklart at regelverket åpner for ordinasjon i et annet bispedømme.

Hanne Marie Pedersen-Eriksen som om kort tid avslutter sitt teologistudium, har imidlertid søkt på flere prestestillinger. Dagen før hun ble innstilt som nummer én til sokneprest-jobben i Sandøy i Møre, fikk hun tilbud om stillingen som prostiprest i Tromsø domprosti i Nord-Hålogaland.

Bispedømmerådet i nord innstilte 23. februar Pedersen-Eriksen som nummer to til den ledige prostiprest-stillingen. Men da førstemann, Gaute Granlund, valgte å takke nei til stillingen, gikk tilbudet til henne.

LES MER: – Det heftigste jeg har opplevd

– Viktig å stå i relasjoner

Siden hun satt med to jobbtilbud fikk hun utsatt fristen for å vurdere alternativene til begynnelsen av denne uka. Nå har Pedersen-Eriksen også takket nei til jobben i Tromsø.

LES MER: Tagget «God is gay» til biskopen

I slutten av juni gifter de to seg i Drammen tinghus. 1. august blir det forbønnshandling i Nissedal kirke i Telemark.

LES MER: – Med «God is gay» skled det ut, skriver Hanne Marie Pedersen-Eriksen

LES MER: – Ingen har rett til å trakassere andre - hverken på grunn av legning eller mening, skriver biskop Midttømme

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter